Världen av Diakonia

Somalia: Utbildningen som förändrade livet

Amina i sin affär i Waciye, Puntland. Hon startade verksamheten med stöd från Diakonias samarbetsorganisation FAWESOM.

Som nyskild somalisk kvinna var Amina, en 35-årig trebarnsmamma, helt beroende av släkt och vänner. Begränsande könsnormer och brist på utbildning gjorde det svårt att hitta ett jobb och försörja sig själv. Med stöd från Diakonia har hon nu startat en blomstrande verksamhet som tryggar familjens inkomst.

– Entreprenörsutbildningen har förändrat mitt liv. Nu kan jag försörja mina barn, betala räkningar och skolavgifter, säger Amina. 

Destruktiva könsnormer och myter, otillräcklig utbildning, tvångsäktenskap, könsbaserat våld och emotionella övergrepp är några av de problem som kvinnor i Somalia står inför. I delstaten Puntland, där Amina bor, har minst en av tio kvinnor drabbats av könsbaserat våld och två av tre riskerar att utsättas av en nära släkting.

Övergreppen och de cementerande könsnormerna berövar dessutom kvinnor och flickor på självförtroendet att fatta beslut kring både sin egen och sitt samhälles utveckling. Diakonias samarbetspartner FAWESOM arbetar för att stärka kvinnors ekonomiska ställning och i förlängningen också deras självständighet. 

Amina hjälper två kunder i sin affär.

Stora problem efter skilsmässan

Amina kom i kontakt med FAWESOM efter sin skilsmässa, då hon levde ur hand i mun. Det var svårt för henne att hitta ett jobb eftersom var ung när hon gifte sig och aldrig fick någon utbildning.

– Vi var lyckliga de första åren. Men i takt med att familjen och utgifterna blev större, eskalerade också konflikterna mellan mig och min man. Jag var hemmafru och min mans inkomst räckte knappt till mat för dagen.

De som har följt hennes kamp och förvandling besöker ofta hennes affär för att inspireras av Amina.

Efter att deras tredje barn föddes, skildes Amina och hennes man och det blev ännu svårare för Amina att tillgodose sina barns behov.

– Plötsligt skulle jag vara både mamma och pappa för mina barn. Vi var helt beroende av släktingar och vänner för att överleva. Min bror lättade på min börda genom att låta min son flytta hem till honom.

Amina och de andra två barnen blev tvungna att flytta in hos en annan familj där de delade rum och sparade in på kostnader genom att dela räkningar med familjen. 

– Ibland hade jag inte råd att betala skolavgiften, då fick min dotter stanna hemma. Om vi inte kunde betala hyran i tid, låste hyresvärden oss ute. Vi gick ofta utan att äta ett ordentligt mål mat, berättar Amina.

Stärker kvinnors tillit till sin förmåga

Amina kämpade för att försöka försörja sig, men ingenting fungerade. Dessutom var hon var fortfarande traumatiserad efter skilsmässan och i stort behov av stöd. 

Jag vill uppmuntra kvinnor att hitta något som ger dem en inkomst, så att de åtminstone kan bidra till hushållsekonomin. Då får de åtminstone något att säga till om hemma.

Men Amina hade tur. I nära samarbete med det lokala samhället och samarbetsorganisationer inledde Diakonia ett projekt i Puntland i syfte att stärka kvinnors tillit till sin förmåga att ta makten över sin ekonomi. Myndigheter och lokala ledare identifierade utsatta kvinnor och ungdomar som erbjöds utbildning i att etablera och driva en lönsam verksamhet. Amina var en av de kvinnor som deltog i programmet där hon utbildades i företagsledning och entreprenörskap. Hon fick också ett mindre ekonomiskt bidrag för att kunna starta sin egna verksamhet, en liten affär där hon säljer kläder, tyger och skönhetsprodukter.  

Amina säljer bland annat den traditionella klädseln "dera".

Utbildningen förändrade livet

Amina kände sig så stärkt efter utbildningen att hon också vågade fråga sin familj om ekonomiskt stöd.

– Startpaketet var litet, men det har förändrat mitt liv. Med den kunskap jag fick på entreprenörsutbildningen, de pengar jag fick av min familj och från ett banklån kunde jag etablera min verksamhet, berättar Amina lyckligt. 

Nu kan hon försörja sina barn, betala skolavgifter och avbetalningar på lånet.

De som har följt hennes kamp och förvandling besöker ofta hennes affär för att inspireras av Amina.

– Jag vill uppmuntra kvinnor att hitta något som ger dem en inkomst, så att de åtminstone kan bidra till hushållsekonomin. Då får de åtminstone något att säga till om hemma. Dessutom klarar de sig bättre om de hamnar i en sårbar situation, säger hon.

Taggar

Försörjning Jämställdhet