Volontär & Aktivism av

Rebecka och Lisa volontärar för kvinnors rättigheter

Rebecka och Lisa pluggar på Malmö högskola och är engagerade volontärer för Kvinna till Kvinna.

Globalportalen har träffat Rebecka och Lisa, som varit volontärer för Kvinna till Kvinna i Malmö i snart ett år.

- Att träffa andra som brinner för samma frågor är otroligt energigivande och inspirerande, berättar dom.

Hej Rebecka och Lisa! Vilka är ni? 

Vi är båda (inflyttade) Malmöbor. Lisa Elamson studerar International Migration and Ethnic Relations, och gillar feminism, resa och att laga mat!

Rebecka Sekelius har precis tagit examen i Internationella Relationer och har studerat mänskliga rättigheter, gillar inredning, mat och musik. Just nu jobbar hon som behandlingsassistent för ensamkommande barn i Malmö.

När visste ni att ni ville engagera er i Kvinna till Kvinna?

Vårt intresse för Kvinna till Kvinna började när vi började plugga på Malmö högskola för något år sedan och blev väldigt intresserade av mänskliga rättigheter, i synnerhet kvinnors rättigheter. Att arbeta ideellt var något vi båda var intresserade av och hittade då Kvinna till Kvinnas lokalgrupp i Skåneregionen. Nu har det gått ungefär ett år sedan vi engagerade oss och det är väldigt givande att få vara cirkelledare tillsammans.

Vad innebär det att vara cirkelledare för Kvinna till Kvinna?

Vi agerar samordnare för verksamheten i Malmöregionen samtidigt som vi är bollplank till volontärsamordnaren Karin som befinner sig i Stockholm. Vi ordnar med och planerar exempelvis volontärträffarna och rekryterar nya volontärer. Samtidigt får vi så mycket erfarenhet av verksamheten och hur det är att jobba ideellt för en stor organisation och med människor.

Vad för slags projekt är ni inblandade i?

På lokal nivå har vi denna terminen planerat att medverka på MR-dagarna som hålls i Malmö i mitten av november då vi kommer att arbeta med informationssprindning av organisationen och försöka rekrytera nya eldsjälar.

Just nu håller vi på att planera en filmkväll inför Femdefenders Day. Kvinna till Kvinna har tagit fram två filmer, Six Days och Women’s War som vi brukar använda oss av vid events. Six Days är en dokumentärfilm som visar vilka insatser som görs av kvinnorättsförsvarare i konfliktområden. Det är en stark film som följer tre kvinnor som är aktiva i organisationer som stöds av Kvinna till Kvinna. Filmen visar att de får betala ett högt pris för sitt enagemang och understryker hur farligt det är att arbeta för kvinnors rättigheter i många länder. Efter filmen så kommer vi ha diskussion och workshop kring filmen!

Kvinnor världen över möter hot, våld och trakasserier – just för att dom är kvinnor. Trots det står modiga kvinnorättsförsvarare upp för kvinnors rättigheter! Vi kallar dem #femdefenders – världens modigaste kvinnor. Foto: Kvinna till Kvinna

Fanns det någon särskild händelse som gjorde att ni bestämde er för att engagera dig?

Universitetsstudierna hade en stor betydelse, vilket skapade en medvetenhet hos oss och bidrog till att vi vågade ta större ställning i frågor som rör genus och mänskliga rättigheter.

Vad önskar ni att fler visste?

Att Kvinna till Kvinna stöttar över hundra kvinnoorganisationer i fem regioner!

Finns det några orosmoln som gör er nervösa?

Det finns många framgångar gällande kvinnors rättigheter att fira och att vara glad över, men samtidigt ser vi hur dessa rättigheter inte kan tas för givna. Vi blir ständigt påminda om hur kvinnors rättigheter hotas och det tar sig i uttryck i till exempel sexism, hot och våld. Detta är någonting som berör alla kvinnor oavsett vart i världen vi befinner oss, och detta oroar oss självklart. Därför är Kvinna till Kvinnas arbete så viktigt.

"Det finns många framgångar gällande kvinnors rättigheter att fira och att vara glad över, men samtidigt ser vi hur dessa rättigheter inte kan tas för givna"

Vad driver er vidare, vad ger er energi för er att fortsätta kampen?

Drivet är vetskapen om hur viktig Kvinna till Kvinna är, då våra samarbetsorganisationer befinner sig i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinnor och kvinnors rättigheter är oftast vad som drabbas hårdast under krig och konflikt, därför finns Kvinna till Kvinna. Detta ger driv och energi till oss som volontärer. Att även träffa andra volontärer som brinner för samma frågor är också otroligt energigivande och inspirerande.

Har ni några tips till andra som vill engagera sig, men inte vet vart de ska börja?

Fundera först på vad det är du brinner för och leta upp en organisation utifrån din hjärtefråga. De flesta organisationer brukar ha öppna möten så ta reda på när nästa möte hålls i din stad. Fråga dig själv vilken typ av arbete du är mer intresserad av, till exempel informationsspridning eller fundraising?

Fundera också på hur mycket tid du kan lägga på ditt engagemang, ibland kan det vara lätt att lova för mycket.

Om du är intresserad av att engagera dig i Kvinna till Kvinna så kan du kontakta vår volontärsamordnare Karin Ernehed som hjälper dig att hitta rätt lokalgrupp!

Taggar

Jämställdhet Volontär & utbyten Krig & fred