Världen av Diakonia

Överlevare och boxare

Tsitsi Ndlovu, överlevare och boxare. Foto: Anna Bergkvist.

– Ingen som kommer hit är ett offer, de är alla överlevare. Netty Musanhu, verksamhetschef på organisationen Musasa, är karismatisk och engagerande när hon berättar om organisationen arbete. Att stoppa sexuellt- och könsbaserat våld i Zimbabwe är ingen lätt uppgift.

Var tredje kvinna i Zimbabwe våldtas. Till det kan läggas andra former av sexuellt våld och trakasserier. Det är en chockerande siffra. Distriktet Mwenezi i södra Zimbabwe är ett av de områden där Musasa driver sitt projekt. Där gjordes en undersökning 2014 som visar att 37 procent av kvinnorna anser att det är okej att deras man slår dem. Musasa har arbetat i området ett tag och förändringen är tydlig. Om två år ska attityderna mätas igen, då förväntar vi oss ett hoppfullt resultat.

– Jag är nöjd med livet nu. Min dröm är att kunna leva på sporten. Jag vill bli boxningstränare så att jag kan träna andra unga talanger.

Redan nu syns stora förändringar. Projektet involverar alla olika delar av samhället – kvinnor och män, flickor och pojkar, religiösa- och traditionella ledare, polis, socialtjänst och sjukvård. Kunskapen om att sexuellt våld inte är tillåtet märks i Mwenezi.

Timitia Dziva som är ledare för en av byarna i området berättar:

– Jag har lärt mig mycket från Musasa, jag har lärt mig hur vi kan leva bättre. De har hjälpt oss byledare med hur vi kan skapa fredliga byar. Förut fanns det kvinnor som misshandlades av sina män. Det händer inte längre.

Fredsklubbarna samlar människor för att diskutera och lära mer om våld mot kvinnor och hur det kan stoppas. Foto: Anna Bergkvist.

Tsitsi Ndlovu är 19 år. Hon är överlevare. Förra året bodde hon hos en äldre släkting för att ta hand om hans hushåll.

­­­– På natten kom han in i mitt sovrum, men jag lyckades komma undan.

Flera gånger försökte mannen våldta Tsitsi och när hon flydde slog han henne. Efter att Tsitsi var tillbaka hos sina föräldrar anmälde hon våldtäktsförsöken och misshandeln till polisen, men de skickade hem henne och sa att familjen själva skulle reda ut frågan eftersom problemet låg inom släkten. Den äldre släktingen betalade då Tsitsis pappa som kompensation för sina brott. Men trakasserierna slutade inte där, mannen började nu hävda att betalningen han gett pappan egentligen var ett brudpris och att Tsitsi måste gifta sig med honom. Tsitsis situation blev alltmer pressad.

Jag sprang hela vägen hem till min farmor. Hon berättade att det fanns hjälp att få.

Tsitsi Ndlovu, överlevare och boxare. Foto: Anna Bergkvist.

– Min pappa sa: du skapar bara problem. Han tog mitt ID och pass och slog mig. Jag sprang hela vägen hem till min farmor. Hon berättade att det fanns hjälp att få. En volontär från Musasa tog mig till ett skyddat boende för kvinnor.

På Musasas boende tog Tsitsis liv en ny vändning. Hon började träna självförsvar och boxning och det visade sig att hon hade stor talang. Idag har hon deltagit i flera tävlingar och vunnit två guldmedaljer.

– Jag är nöjd med livet nu. Min dröm är att kunna leva på sporten. Jag vill bli boxningstränare så att jag kan träna andra unga talanger.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter