reportage av

"Känns inte ens som volontärarbete"

Elin Vestberg, projektledare på Move It. Foto: IM

Globalportalen har träffat Elin Vestberg som är projektledare för IM:s ungdomssatsningen Move It i Stockholm.

IM är en svensk biståndsorganisation som arbetar med utbildning, hälsa och försörjning. IM hjälper människor att hjälpa sig själva.

IMs stora fokus på sitt arbete i Sverige är integration. IM jobbar i stor utsträckning med nyanlända personer i Sverige. Arbetet går ut på att få personerna att hitta nätverk, kontakter och lära sig språket. IM vill skapa en jämlik mötesplats där människor kan mötas och har lokalgrupper och föreningar över hela landet.

Globalportalen har träffat Elin Vestberg som är projektledare för ungdomssatsningen Move It i Stockholm för IM.

Hej Elin! Vad är Move It?
Lokalt i Stockholm håller vi på med Move It. Det är finansierat av myndigheten Ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Move It startade i Lund där vi arbetar med nyanlända ungdomar. I Stockholm är vi inne på tredje året med särskilt fokus på att få in nyanlända ungdomar i föreningslivet. Oftast handlar Move It om att göra roliga saker efter skolan, träffa andra ungdomar, lära känna sin stad och ha lite kul.

Vad handlar Move it om?
Vi försöker få in nyanlända i föreningslivet. Vi tror att det är ett jättebra ställe att komma in i samhället och samtidigt göra någonting kul. Vi arbetar mest med mentorer. Du kan bli mentor till en ung person som är ny i Sverige. Som mentor stöttar du personen med praktiskt information, du uppmuntrar personen testa på Move It och följer med på träffar.

Vad gör man som volontär?
Move It känns inte ens som volontärarbete, för det är så himla roligt brukar volontärerna säga. Volontärerna får också prova på allting som ungdomarna får prova. Mest har man kul och hittar på roliga aktiviteter, som att bowla med en taekwondo klubb. Move It har också varit ute med scouterna i skogen och provat att klättra.

Vad behöver man göra för att bli volontär?
Vi har inga speciella krav för att bli volontär, man behöver inte kunna någonting särskilt. Men vi har höga krav på att man ska kunna ställa upp ett visst antal timmar varje vecka under ett halvår framöver. Det blir så jobbigt för vår målgrupp annars att träffa olika volontärer hela tiden och bygga nya relationer. Det är viktigt att det är samma person varje vecka som de får träffa. De är många som har svårt för att avvara den tiden och då är Öppet hus en bra början. På Öppet hus är det enkelt att prova på och se hur det är. Det är något av det roligaste vi gör under hela året!

Taggar

Volontär & utbyten Flykt & migration