Världen av Oxfam Sverige

Möt rättighetskämpen Clarice

Clarice Akinyi.

Sedan Clarice Akinyi gick med i Oxfamprojektet Wezesha Jamii har hon förutom att lyckas göra sin verksamhet mer lönsam gynnat samhället hon bor i genom sin rättighetskamp.

Clarice är en av de 30 000 kvinnor Oxfam ska nå ut till i ett projekt i informella bosättningar i Nairobi, Kenya.

Låga löner, respektlösa arbetsgivare, oavlönat extraarbete, hot och övergrepp var vardag för Clarice och många andra i samma yrkesroll.

Tvåbarnsmamman Clarice Akinyi, 35, är hushållsarbetare och bor i Mathare i Nairobi. Clarice berättar att hon älskar sitt yrke, men att det länge växt en frustration inom henne. Låga löner, respektlösa arbetsgivare, oavlönat extraarbete, hot och övergrepp var vardag för Clarice och många andra i samma yrkesroll. Men hur arg det än gjorde henne var det svårt att veta hur problemet kunde attackeras på bästa sätt, berättar hon.

- Vi blev utnyttjade. Det är svårt för hushållsarbetare att få respekt för sitt jobb. Ofta är de som arbetar med hushållstjänster outbildade och då tror andra att man inte har kunskap i någonting, säger Clarice.

Genom Oxfams projekt Wezesha Jamii har Clarice fått med sig nya kunskaper och verktyg som hjälper henne att kämpa för sina rättigheter och samtidigt få mer pengar över för att försörja sina två barn.

- När jag gick med i Wezesha Jamii och kom i kontakt Oxfam bestämde jag mig för att den nya informationen jag fick inte kunde stanna hos mig. Jag förstod att om jag tog initiativ för att sprida vidare det jag lärde mig i projektet, kan det gynna många i samhället, säger Clarice.

Nu leder Clarice ”M-Power Women’s group”, där arbetande kvinnor gått ihop och organiserat sig i kampen för rättvisa.

Clarice Akinyi tvättar kläder i Mathare.

Wezesha Jamii är ett fyraårigt EU-finansierat projekt, som Oxfam tillsammans med lokala organisationer genomför i fem informella bostadsområden kring Nairobi; Mukuru, Kibera, Korogocho, Mathare och Kawangware. Kvinnorna projektet riktar sig till arbetar med hushållsnära tjänster eller driver mindre verksamheter och som är beroende av den informella ekonomin i Nairobi.

Nu leder Clarice ”M-Power Women’s group”, där arbetande kvinnor gått ihop och organiserat sig i kampen för rättvisa. Tillsammans har de också startat en spar- och lånegrupp, endast tillgänglig för kvinnor, som gör det möjligt för medlemmarna att göra lite större investeringar.

- Jag känner att ingenting är omöjligt, om man jobbar som ett team, säger Clarice.

Medlemmar i Wezesha Jamii.

Efter att ha fått stöd genom projektet har Clarice lagt upp ett mer lönsamt system för sitt arbete. När hon förut tjänade 3500 shilling (ungefär 270 kronor) i månaden tjänar hon nu runt 8000 (ungefär 600 kronor).

- Jag tror på mig själv, säger hon, och fortsätter berätta att hon nu ställer krav, och alltid tar betalt för sitt arbete.

- Genom Wezesha Jamii har vi tagit oss långt, men jag funderar redan på hur jag kan utvecklas mer och göra det bättre än det varit. Jag tjänar inte mycket, men vi har lärt oss att planera på ett bättre sätt. Mina barns framtid ser ljusare ut och jag har höga mål. Jag tror på mig själv, säger hon, och fortsätter berätta att hon nu ställer krav, och alltid tar betalt för sitt arbete.

- Information är makt, och efter att ha fått information är det viktigt att gå ihop och organisera sig. Sedan 2016 har jag startat upp 12 grupper för kvinnliga hushållsarbetare, säger Clarice.

Clarice berättar hur hon genom sitt engagemang vill gynna hela samhället i Mathare. Vid ett kolerautbrott för några månader sedan kontaktade gruppen de ansvariga politikerna, förklarade situationen och såg till att området fick en ny vattentank.

Clarice vid en vattentank i Mathare, Nairobi.

- Vid nödsituationer är vi där. Vi är kända för att skapa förändring.

Genom Wezesha Jamii har Oxfam som mål att öka försörjningsmöjligheterna och ge ökat socialt stöd till kvinnor genom att organisera yrkesutbildningar, sammanlänka kvinnor med finans- och utbildningsinstitutioner och sätta upp system för informationsspridning. Genom projektet vill man även främja jämlikhet och kvinnors rättigheter till lön och sjukförsäkringar, hjälpa till med att skapa föreningar för kvinnliga handlare och hushållsarbetare samt säkerställa att regeringen och andra berörda parter tar sitt ansvar för att ge socialt skydd åt kvinnor.


Text: Elin Williams
Foto: Katie G. Nelson/Oxfam

Spara

Taggar

Jämställdhet