Konsumentmakt

Du har makt. Makt som konsument, att förändra villkoren för dig själv och för andra. Foto: Graham Keen/Flickr
Reportage

Köper du något varje dag? Konsumentmakt innebär att varje gång du handlar har du tillfälle att göra ett val: att handla varan, att välja en annan vara eller avstå helt från att handla. Men för att kunna göra ett medvetet val behövs kunskap om vad som gäller.

Det vi köper kan inte rädda världen men vi som konsumenter och våra val har en enorm betydelse. Genom att välja Fair Trade får de människor som producerar vår mat och våra saker rimliga löner och trygghet. Genom att välja KRAV-märkt mat påverkar vi livsmedelsindustrin att bli giftfri och minskar användandet av fossila bränslen.

Gör en god handling när du nätshoppar

Nästa gång du ska shoppa på nätet kan du samtidigt stödja flera av Globalportalens deltagarorganisationer. Detta utan att det kostar något extra för dig. Detta kallas God Handling och det är flera av Globalprotalens organisationer som är med. 

Shoppa och lär dig mer om god handling!

Grön Guide i din mobil

Vilka är miljöbusarna i städskrubben och bottennappen i fiskdisken? Vilka varor är viktigast att välja eko – och hur katten var det frigolit skulle sorteras nu igen? Naturskyddsföreningens Gröna Guide är appen för dig som tycker det ska vara lätt att välja rätt och alltid vill ha miljösmarta tips i fickan.

Ladda ner appen gratis hos Naturskyddsförenaingen (till din Android eller Iphone)

Shoppa Second hand

När du väljer att handla på second hand så bidrar du till att minska konsumtionen av nyproducerade saker och kläder. Globalportalen tipsar om 7 schyssta butiker som drivs av biståndsorganisationer. Handlar du där stöjder du samtidigt deras arbete!

Handla second hand är miljösmart och roligt.

Rättvis Handel - vad är det?

När du väljer en Fair Trade produkt är du med och gör skillnad för människorna bakom produkterna. Genom rättvisa löner, bra arbetsvillkor och en säker arbetsmiljö bidrar du till en rättvisare värld.

Levnadslön nu: Rättvis vinhandel

Fredagsmys med ett glas rött eller vitt från de främsta vindistrikten i världen - kan det bli bättre? Kampanjen ”Rättvis Vinhandel” arbetar för att Systembolaget och svenska vinimportörer ska ta större ansvar för lantarbetares situation på vingårdar i länder som Sydafrika, Chile och Argentina. Delta i kampanjen och maila Systembolaget

Anti Scampi

Anti Scampi - för att jätteräkor verkligen är det jättesämsta man kan äta. Presenteras av Naturskyddsföreningen. Läs mer om hur du kan skippa jätteräkor

Schyst resande

Vi är många som älskar sol, bad och varma kvällar på semestern. Exotiska länder som Thailand, Mexiko, Vietnam och Indien lockar med underbara paradisstränder. Men vårt turistande har en baksida som vi oftast inte tänker på.

Taggar

Klimat & miljö Mänskliga rättigheter Global ekonomi