av PeaceWorks

Jag ville uppleva en total kulturkrock

Reportage

Min volontärresa gick till det västafrikanska landet Tanzania och landets största stad Dar es Salaam. Jag ville åka som volontär för jag att jag ville uppleva en total kulturkrock och få chansen att se och upptäcka Afrika.

Jag hade ingen som helst bild av hur Tanzania skulle vara innan jag kom dit och ärligt talat så fick jag lite av en chock. Den där kulturkrocken jag letade efter träffade mig rakt i ansiktet. Jag bodde som inneboende hos en familj på sammanlagd 9-10 personer (det tog ett tag att få koll på vem alla var och hur alla hängde samman). Jag blev väl omhändertagen av min familj och trots att det var så mycket människor hela tiden och alltid livat så kände jag mig aldrig otrygg.

Det var både spännande och lärorikt att få vara en del av en afrikansk familj och också väldigt annorlunda från vad jag var van vid. Knappt 200 m från mitt hem låg projektet där jag jobbade: Kigamboni Community Center, KCC. KCC jobbar för en tryggare tillvaro för barn och ungdomar i Dar es Salaam och erbjuder både gratis utbildning och fritidsaktiviteter. Centret drivs av unga lokala volontärarbetare.

Som internationell volontär på KCC är det du själv som måste hitta en plats på centret och skapa dig arbetsuppgifter som du trivs med. Ingen kommer guida dig eller vägleda dig. Du kommer också märka att din roll som volontär är uppskattat men inte nödvändigtvis behövd. I början gjorde detta att jag hade lite svårt att hitta en självklar plats på KCC men det var samtidigt en nyttig utmaning. Under min tid på KCC jobbade jag främst tillsammans med en av de andra internationella volontärerna med att uppdatera organisationens hemsida.

Förutom att jobba på KCC spenderade jag mycket tid på Kigambonis fina stränder, upptäckte Dar es Salaam och jag hann även med en resa till Zanzibar samt en veckas safari i norra Tanzania.

Anna åkte på volonätrresa till Tanzania för att träffa nya människor och uppleva ett helt nytt land.

En volontärresa är en resa för dig som är nyfiken på och vill ta del av en annan kultur. Oavsett vilken del av världen du besöker bör du vara beredd på att lite vad som helst kan inträffa och det kommer med säkerhet uppstå många främmande situationer där du som volontär kommer vara den som måste anpassa dig, vilket inte alltid är så enkelt. En volontärresa är alltså en resa som bjuder på en del svårigheter men jag kan garantera dig att det kommer vara värt alltsammans. Du kommer lära dig så otroligt mycket, inte bara om det land du besöker och dess kultur utan också om dig själv.

Res som volontär med ett öppet sinne så kommer du komma hem med fler insikter och mer kunskaper än du kan tänka dig. Jag är övertygad om att det finns en volontärresa för alla och jag skulle rekommendera vem som helst att prova på det, oavsett hur gammal du är eller vilken tid i livet du befinner dig i. En volontärresa kommer ge dig nya perspektiv och erfarenheter och självklart också minnen för livet.

Anna Khilberg var två månader på projektet Kigamboni Community Center i Dar es Salaam.

Taggar

Volontär & utbyten