av Röda Korset

Hjälp! Hur funkar det?

Reportage

Vad gör Röda Korset – hur funkar hjälpen? Therese Lindgren, Farzad Farzaneh, Ellen Bergström och Jonas Leksell ville ta reda på mer. Följ med på deras praktik i det arbete som Röda Korset utför varje dag för att rädda liv och ge hopp, men som många inte känner till.

Avsnitt 1: Therese Lindgren söker svar

Tänk att tappa bort sitt barn eller sin mamma. Varje år förlorar tusentals människor kontakten med sina familjemedlemmar på grund av konflikt och katastrof. YouTube-stjärnan Therese Lindgren praktiserar hos Röda Korsets rådgivare som efterforskar människor som kommit ifrån varandra.

Läs mer om hur efterforskning funkar!

"Tänk att vara ensam och inte veta var ens familj befinner sig. Vad gör man då? Det var så häftigt att få vara en liten del av det viktiga arbete som Röda Korset gör".
Therése Lindgren

Avsnitt 2: Farzad Farzaneh renar vatten

Hur blir smutsigt vatten rent? Programledaren Farzad Farzaneh åker till Uganda och lär sig rena vatten från Nilen. 844 miljoner människor i världen saknar rent vatten. I Röda Korsets reningsverk produceras rent vatten i akuta kriser.

Läs mer om Röda Korsets reningsverk!

"När man läser och ser på tv om den här typen av insatser blir det ganska abstrakt. Det är så coolt att se att när vi skänker pengar hemifrån, så händer det att Nilenvatten blir rent. Det är som magi".
Farzad Farzaneh

Avsnitt 3: Ellen Bergström träffar terapeuter

Hur går man vidare efter traumatiska upplevelser från krig, tortyr och migration? Skådespelaren och bloggaren Ellen Bergström besöker ett av våra behandlingscenter där flera olika specialister jobbar.

Så här funkar traumabehandling.

Avsnitt 4: Jonas Leksell lär sig rädda liv

Programledaren Jonas Leksell praktiserade som förstahjälpare under Lidingöloppet en lördag i september. Han fick gå Röda Korsets utbildning och sedan hjälpa till på plats. Följ med ut i skogen!

Läs mer om första hjälpen – en livräddare världen över.

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation, finns i 190 av världens länder och har globalt 17 miljoner volontärer. I Sverige finns vi på cirka 900 orter och har cirka 35 000 frivilliga.

Taggar

Flykt & migration Hälsa Katastrofer
Annons