Plugga av Svenska FN-förbundet

Hej Julia, berätta om din tid på UNICEF!

I vårt samarbete med Malmö FN-förening intervjuas Julia Hörnell, som gjort praktik inom kommunikation hos UNCIEF Sverige.

Namn: Julia Hörnell
Ålder: 23
Utbildning: Kommunikatörsprogrammet på Södertörns högskola

Vilka är dina arbetsuppgifter på UNICEF?

Mitt uppdrag på UNICEF Sverige har bestått i att vara en allt-i-allo på kommunikationsavdelningen, som alla anställda på avdelningen har kunnat ge uppdrag till. Dessa uppdrag har varit vitt skilda. Jag har arbetat mycket i InDesign med formgivning av exempelvis inbjudningar till UNICEF:s tv-kväll Världens kväll – för alla barn och kampanjbanners till Tradera. I InDesign arbetade jag även med produktdesign, då jag fick i uppdrag att formge och skriva copy till en produktförpackning som troligtvis kommer att säljas på Unicefbutiken.se. Jag har även arbetat en del med text.

Utöver arbeten med text och formgivning har jag bland annat varit med och stylat fotografier till UNICEF Sveriges gåvoshop, arbetat med PowerPoints, valt ut fotografier samt varit publikansvarig inför Världens kväll – för alla barn. Jag mailade ut inbjudningar, höll koll på antalet anmälda, var publikens kontaktperson inför tv-kvällen och medverkade på möten där evenemanget planerades.

Vad är det bästa med att praktisera på UNICEF?

Jag upplevde att det fanns många fördelar med att praktisera på UNICEF Sverige. Ur en etisk synvinkel var det bästa att jag helhjärtat kunde stå för organisationen jag praktiserade på och att all kommunikation som producerades direkt eller indirekt bidrog till att samla in pengar till barn. Ur en jobbmässig och erfarenhetsmässig synvinkel var det bästa det, enligt mig, stora ansvaret jag blev tilldelad samt de väldigt varierande och lärorika arbetsuppgifterna. Det var väldigt roligt att stundom få vara kreativ och ha fria tyglar samt att det arbete jag utförde faktiskt användes i UNICEF Sveriges kommunikation.

Vad var det som lockade med UNICEF?

Om en är intresserad av att lära sig mer om FN skulle jag inte påstå att UNICEF Sverige är rätt ställe att praktisera på. Även om UNICEF Sverige är ett FN-organ upplevde jag det snarare som att det är en egen förening som bara har FN i ryggen. UNICEF får exempelvis inget ekonomiskt stöd från FN. Arbetet finansieras istället uteslutande av frivilliga bidrag. Men om en är intresserad av att praktisera på en barnrättsorganisation rekommenderar jag verkligen UNICEF Sverige.

Jag har uppskattat att få en inblick i hur de arbetar på Sveriges största insamlingsorganisation. Kommunikationsavdelningen (och även andra avdelningar) har alltid en praktikant och när jag sökte dit intervjuade de möjliga praktikanterna i slutet av november inför vårterminen. Något som kan vara bra att veta om inför en praktikplats på UNICEF Sverige är att de vanligtvis inte låter praktikanter producera skriftlig kommunikation, då de är väldigt noga med att använda en viss ”tone of voice” i sin skriftliga kommunikation. Under min praktikperiod fick jag dock möjlighet att producera en del skriftlig kommunikation, men inte i särskilt stor utsträckning.

Vilka tips har du till studenter som är intresserade av att praktisera vid ett FN-organ?

Jag har tre råd till studenter som är intresserade av att praktisera på UNICEF Sverige. Mitt första råd är att sätta in sig i, och försöka kartlägga, organisationens kommunikation innan och under praktikperioden. Det vill säga att läsa deras olika texter på hemsidan och sociala medier, kolla på deras filmklipp och informationsmaterial på hemsidan, lyssna på deras poddar och se deras tv-program. På så sätt får praktikanten en inblick i hur organisationen kommunicerar i stort samt vilket bildspråk och ”tone of voice” de använder sig av.

Mitt andra råd är att inte tacka nej till en erbjuden arbetsuppgift, då praktikanten utvecklas fortare om denne vågar utföra arbetsuppgifter som upplevs som utmanande och därmed lite läskiga. Mitt sista råd är att specificera arbetsuppgifter tillsammans med sin handledare innan praktikperioden börjar samt att ta reda på så mycket som möjligt om arbetsuppgifterna redan under intervjun. På så sätt minskar risken att ens förväntningar på arbetsuppgifterna inte uppfylls.

Taggar

Mänskliga rättigheter Flykt & migration