Världen av Diakonia

En tuff vardag som transperson i Myanmar/Burma

Shin Thant från organisationen Color Rainbow arbetar för transpersoners rättigheter i Myanmar/Burma.

Transpersoner i Myanmar/Burma utsätts för svårigheter på alla samhällsområden. Mobbning under skoltiden, diskriminering på arbetsmarknaden och trakasserier hör till vanligheterna. Men organisationen Color Rainbow kämpar mot fördomarna.

- Det finns så många fördomar om oss som personer. Vi arbetar för att folk ska förstå att könsidentitet inte handlar om hur man är som person, säger Shin Thant på Diakonias samarbetsorganisation Color Rainbow.

Shin Thant identifierar sig som kvinna. Men i Myanmar accepteras hbtq-personer varken religiöst eller kulturellt. Könskorrigering är olagligt och att ha vad som enligt lagboken anses vara samkönat sex är straffbart. Lagparagraf 377 har hängt sedan Myanmar var koloniserat och kriminaliserar ”onaturligt” sex. Lagen påverkar i hög grad också bemötandet av hbtqi-personer. Color Rainbow arbetar hårt för att att lagen ska ändras.

- Som transperson riskerar jag mellan 10 och 20 års fängelse om jag har sex med en man. Ett stort problem är att poliser utnyttjar situationen och kräver transpersoner på pengar, berättar Shin Thant.

Ett mål för Color Rainbow är att öka kunskapen kring hbtqi-frågor. Organisationen arbetar också med att kartlägga hur den diskriminerade lagstiftningen påverkar hbtqi-personers vardag. De planerar också att lägga fram krav på en antidiskrimineringslag mot könsuttryck eller sexuell orientering.

Problemen för transpersoner börjar ofta redan i skolan. Många av oss delar erfarenheter av mobbning som får pågå medan lärarna tittar åt sidan.

- Problemen för transpersoner börjar ofta redan i skolan. Många av oss delar erfarenheter av mobbning som får pågå medan lärarna tittar åt sidan. I arbetslivet accepteras vi bara inom modeindustrin eller som makeup-artister, medan det är otänkbart att söka jobb som exempelvis revisor. Det finns fördomar om att vi transpersoner är latare än andra, säger Shin Thant.

Color Rainbow arbetar också för att stärka transpersoner genom att upplysa dem om deras rättigheter och erbjuda juridisk rådgivning till de som utsatts för våld av polisen. Målet är att vända transpersoners självbild från offer till någon som kan påverka och ta makt över sitt liv . Organisationen försöker också påverka medierna att skriva mer nyanserat om LBGT-frågor och religiösa ledare att vara mer balanserade i sina uttalanden.

- Det är ett svårt arbete som i grunden handlar om att förändra den allmänna synen på oss. Vi vill gärna samarbeta med andra organisationer, men en del kvinnoorganisationer accepterar inte oss. Men vi är övertygade om att vi har mycket att vinna på att stötta varandra, säger Shin Thant.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter