av Plan International Sverige

De unga som överlevde ebola

reportage

De bidrog till att stoppa epidemin. Nu visar de vägen tillbaka för Sierra Leone.

För ett år sedan var läget som värst i eboladrabbade Sierra Leone i Västafrika. Nu har landet nyligen utropats fritt från den dödliga epidemin som totalt krävde över 11 000 dödsoffer. Värst har barn och unga drabbats.

- Av sextio sjuka barn var det bara jag och en pojke som överlevde, berättar artonåriga Abibatu. Ett år efter att hon låg dödssjuk på ebolakliniken är hon tillbaka i hemmet i Moyamba, där bara systern finns kvar efter att både pappa och två bröder dött i epidemin.

Förödande konsekvenser

Närmare 20 000 barn i de drabbade länderna har förlorat en eller båda sina föräldrar, skolsystemet har legat nere under större delen av året och epidemin har haft omfattande negativa konsekvenser på tillgången till mat och sysselsättning. Barn som saknar skydd har blivit offer för övergrepp som våld och barnarbete och antal fall av tonårsgraviditeterna har ökat.
Informationskampanjer hjälpte till att stoppa epidemin

- Livet är svårt för oss unga människor nu. Det finns inga jobb och de flesta av oss har inte råd att studera för att våra familjer har drabbats ekonomiskt, berättar Hawa, 23 år. 

Men barn och unga har också spelat en avgörande roll för att stoppa epidemin. Plan International har arbetat tillsammans med unga under hela ebola-utbrottet. Genom budskap i radio, sms och sociala medier har unga volontärer informerat om smittspridningen och motverkat stigman.

Vägen tillbaka

Fast epidemin är över är ungdomarnas uppdrag långt ifrån klart. De kommer fortsätta övervaka situationen för barn och unga i deras lokalsamhällen och rapportera både till myndigheter och till omvärlden. Genom sitt arbete visar de vägen tillbaka för Sierra Leone.

Ebolaepidemin har slagit hårt mot unga i Västafrika med stigmatisering, stängda skolor och ökat våld som följd.

Åttaårige Seivali hugger ved

Seivali bor i Moyamba och har en yxa som är nästan lika lång som honom själv.

"Förut fiskade jag för att hjälpa mamma och resten av familjen. Men numera blir det mest att jag hjälper till med tvätt och vedhuggning. Nu när skolorna har öppnat går jag i skolan igen och jobbar bara på fritiden. Jag vill bli läkare när jag blir stor. På fritiden gillar jag att spela fotboll med mina kompisar."

Kapitel

  1. Så har ebola påverkat mig - 14 unga berättar
  2. Ekonomisk kris och brist på mat
  3. Barn tvingas försörja sina familjer
  4. Många flickor blir utsatta för övergrepp
  5. Tonårsgraviditeterna har ökat
  6. Stängda skolor
  7. Stigmatiseringen sätter spår
  8. Unga berättar om återhämtningen

Taggar

Hälsa