Praktik av Amnesty International

Amnesty International söker praktikant inom internationell flyktingrätt och asylprövning

Studerar du juridik och söker praktikplats till vårterminen? På Amnesty Internationals svenska sektion erbjuds du kvalificerad yrkespraktik på världens största människorättsorganisation. Vi har på grund av ett sent avhopp en vakans på praktikplatsen Internationell flyktingrätt och asylprövning!

Som praktikant hos oss medverkar du aktivt i det dagliga arbetet på sekretariatet under handledning av Amnestys personal. Under praktikperioden får du mycket god insyn i och kunskap om Amnestys arbete med mänskliga rättigheter och om hur en ideell organisation kan fungera.

Praktikplatsen Internationell flyktingrätt och asylprövning tillhör gruppen Policy inom avdelningen Opinion och påverkan. Vårt huvudsakliga arbetsområde är att tillse att asylsökande ges tillgång till en rättssäker asylprocess samt att migranters mänskliga rättigheter respekteras. Vi arbetar med såväl asylrättsliga som folkrättsliga frågor, enskilda asylärenden, information, lobby och utbildning.

Vi söker 4 praktikanter till den här praktikplatsen och tar gärna emot ansökningar från både juriststudenter och statsvetarstudenter. Praktikperioden omfattar 20 veckor på heltid och vi ser helst att du gör detta inom ramen för dina studier. Till viss mån finns det möjlighet att kombinera praktiken med uppsatsskrivande.

Arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter som praktikant inom Internationell flyktingrätt och asylprövning kommer vara att bedriva kvalificerat utredningsarbete, handlägga enskilda asylärenden, upprätta yttranden samt vid behov bistå i remisskrivning. Du ska utreda och förmedla information kring mänskliga rättigheter i de asylsökandes hemländer och sammanställa information om mänskliga rättigheter i specifika länder i relation till svensk praxis i asylprövningen. Rättsutredningar kan också förekomma. Vidare kommer du ha kontakt med och bistå asylsökande, offentliga biträden, myndigheter, domstolar och andra organisationer i Amnesty-relaterade frågor.

Kvalifikationer

  • Studerande på juristprogrammet, vi ser gärna sökande i slutfasen av sina studier.
  • Kunna tala svenska och engelska i tal obehindrat, andra språk är meriterande.
  • Kunskap om flykting- och migrationsfrågor är meriterande.
  • Erfarenhet från Amnesty eller andra organisationer som arbetar med asyl- och migrationsrätt, samt intresse och kunskap kring folkrätt och mänskliga rättigheter är meriterande.

Som person är du självständig och konstruktiv, och du har lätt för att samarbeta och kommunicera. Det är även viktigt att du har förmågan att arbeta i en ibland stressig miljö med utsatta människor.

Praktiken för vårterminen 2019 är på heltid under 20 veckor och startar den 22  januari med en tre dagar lång introduktionsutbildning i Stockholm. På grund av den aktuella situationen kan vi dock vara flexibla med startdatumet. Praktiken är oavlönad men en daglig lunchersättning utgår.

Ansökan

Ansökan med personligt brev och CV skickas senast 20 januari genom att ange din e-postadress på denna sida (vi tar ej emot ansökningar via e-post).

För mer information specifikt om den här praktikplatsen hör av dig direkt till Madelaine Seidlitz på 08-729 02 51 alternativt madelaine.seidlitz@amnesty.se. Har du frågor gällande praktikplatserna generellt besök www.amnesty.se/praktik eller kontakta Sandra Green på HR, sandra.green@amnesty.se.

Välkommen med din ansökan!

Annons