nyhet av IM Individuell Människohjälp

Pappersfabrikens hemligheter

Sonam kontrollerar papprets kvalité och berättar om tillverkningen. Foto: Isabelle Strengbom / IM

Att tillverka papper kan gå till på många olika sätt. Här i Dharamshala är tidningspapper, bomull, klister och solsken viktiga ingredienser. Men hur det exakta receptet ser ut är en hemlighet som få känner till.

Från den lilla fabrikslokalen hörs plaskande vatten och koncentrerade röster. Pappersproduktionen har precis kommit igång efter pausen under monsunperioden. När det regnar går det nämligen inte att tillverka papper, förklarar Tenzin Choekey, chef över verksamheten.

- Vi hänger upp de färdiga pappersarken för att torka i solen så vädret måste vara bra, säger hon.

Gammalt blir nytt

Papperstillverkningen sker en våning under miljöorganisationen Clean Upper Dharamshala Programmes kontor, där jag och Matilda oftast håller till. Men också en trappa under oss står miljön i fokus, om än på ett lite annat sätt.
- Eftersom vi bara använder restprodukter så behöver inga nya träd huggas ner för att vi ska kunna tillverka papper, säger Choekey.

Tenzin Choekey menar att återvinning är framtiden, här står hon utanför pappersfabriken. Foto: Isabelle Strengbom / IM

Sonam sitter på svaret

Totalt jobbar nio personer med att förvandla tidningspapper och tygbitar till nya pappersprodukter. En av dem är Sonam. Han har varit en del av processen i 16 år. Och han är den enda som vet exakt hur blandningen av pappersmassan ska gå till.
- Det ska vara lite mer bomull än tidningspapper, säger han.

Mer än så vill Sonam inte avslöja. Receptet är nämligen eftertraktat och det har hänt att besökare har tagit reda på så mycket som möjligt för att sedan själva börja producera papper.
- Vi svarar gärna på frågor och berättar om vår verksamhet men att berätta exakt hur vi gör är inte så smart. Säger Choekey och ler.

Att förvandla tygrester och tidningar till nya papper tar mindre än ett dygn, men hela tillverkningen sker för hand och innebär ett tungt jobb. När processen är klar använder personalen pappersarken för att tillverka allt från lampskärmar och dekorationer till vykort och skrivblock som sedan säljs vidare i en liten butik på innergården.

Taggar

Klimat & miljö Försörjning