nyhet av WaterAid

WaterAid: Nytt samarbete ger 250 000 barn rent vatten, sanitet och hygienutbildning

Projektet ska se till att skolor ger sina elever tillgång till rent vatten, toaletter och hygienutbildning. Foto: WaterAid/Anna Kari
H&M Conscious Foundation och WaterAid lanserar ett nytt globalt partnerskap för rent vatten och sanitet i skolor. Målet är att åstadkomma långsiktig förändring genom att påverka på global, regional och nationell nivå, samt att direkt nå en kvarts miljon av världens fattigaste skolbarn med rent vatten och sanitet.

Det treåriga programmets övergripande mål är att förändra livet och framtidsutsikterna för skolbarn genom att se till att skolor ger sina elever tillgång till rent vatten, toaletter och hygienutbildning. Programmet, där H&M Conscious Foundation bidrar med  60 miljoner kronor, kommer att resultera i förbättrade förhållanden för 250 000 elever och strukturell och långsiktig förändring genom påverkan av myndigheter, planer och ramverk, på nationell, regional och global nivå.

Karl-Johan Person, CEO H&M och styrelseledamot i H&M Conscious Foundation säger så här om det nya programmet; "H&M och WaterAid har sedan 2002 arbetat tillsammans för rent vatten och sanitet. H&M Conscious Foundation är därför stolta över att meddela att WaterAid kommer att driva ett av stiftelsens globala program. Fokus är att leverera rent vatten, sanitet och hygien i skolor för att förbättra hälsa, närvaro och utbildning och därmed förändra barns framtid”.

Det var under hösten 2013 som H&M gav sina kunder och allmänheten möjlighet att avgöra vilken utvecklingsfråga H&M Conscious Foundation skulle stödja under de kommande åren. De frågorna som ansågs viktigast var; rent vatten, stärkta rättigheter för kvinnor samt utbildning. Som partner för det globala programmet för rent vatten har H&M Conscious Foundation valt WaterAid.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid i Sverige, säger; ” Detta unika samarbete med H&M Conscious Foundation kommer inte bara att förändra barns liv utan också påverka nationella, regionala och globala agendor. Engagemanget för dessa frågor kommer att växa, vilket i sin tur leder till långsiktiga förändringar. Programmet är en viktig del i vårt arbete med att säkerställa att alla, överallt har tillgång till rent vatten och sanitet till 2030.”

Fakta om tillgång till vatten 

  • 2,5 miljarder människor saknar fortfarande tillgång till en toalett, vilket har stora negativa konsekvenser för områden såsom överlevnad, hälsa, utbildning, jämställdhet och försörjningsmöjligheter.
  • 768 miljoner människor har fortfarande inte tillgång till rent vatten att dricka.
  • Diarré är den näst största dödsorsaken för barn under fem år globalt. Nästan 9 av 10 fall av diarré kan förebyggas med rent vatten, sanitet och hygien.
  • 2011 hade endast 45% av skolorna i de minst utvecklade och låginkomstländerna adekvata sanitära anläggningar.
  • I 47 av 54 länder i Afrika är chansen mindre än 50% för flickor att gå på gymnasiet.
  • Varje dag har mer än 800 miljoner kvinnor mellan åldrarna 15 och 49 mens.
  • Under gymnasiet förlorar uppskattningsvis varje flicka 156 utbildningsdagar, motsvarande nästan 24 veckor av 144 veckors lärande, när det saknas möjligheter att hantera sin mens i skolan.

Anna Nylander
WaterAid

Taggar

Hälsa Utbildning