nyhet av

Viktigt med internationellt stöd till Ukraina

- Hoppet finns i Ukraina och på torget Majden. Men det är viktigt att stödja facket och de sociala rörelserna som står för demokrati, enighet och att förhandla istället för att strida. Det menar Maria Söderberg, journalist och fotograf, nyss hemkommen från Unkraina där hon varit på uppdrag av TCO.

Sedan protesterna i Ukraina började i november 2013 har stödet för aktivisterna och aktioner på Majdan varit enorm. En och en halv miljon människor sökte sig till torget och Fackets hus på Maiden 2 upplät sitt hus till aktivister. Den 18 februari började Fackens hus att brinna.

- Huset inhyste 3 000 aktivister, ett riktigt allaktivitets-hus, berättade Maria Söderberg under ett lunchmöte arrangerat av TCO, fackförbundet ST och LO-TCO Biståndsnämnd. Det inrymde även ett fältsjukhus som tog emot skadade och döda då krypskyttarna kom två dagar efter branden den 18 februari.

I bakgrunden rullar bilder från torget, från blomsterhaven för att hedra de 82 som dog på torget och de 24 begravningarna som har genomförts på plats.

Maria Söderberg berättar också om sitt möte med Jarasj Svjatoslav, en ung aktivist som utsågs till att vara ansvarig för det internationella presscentret i Fackets hus. Enligt honom har de unga haft tillgång till ett helt annat informationsutbyte och att de aldrig har varit ”hjärntvättade" som tidigare generationer i sovjetsamhället. Den avgörande skillnaden är Internet.

- I mediearbetet användes ofta Twitter och Facebook. På Majdan sattes det omgående upp fritt Wi-Fi och kameror som sände live. Alla i världen kunde se vad som pågick.

Fackförbundet ST har samarbetat med ett systerfack i Ukraina, SEUU (State Employees Union of Ukraine), sedan 2006. Organisationen har idag en halv miljon medlemmar, varav väldigt många unga.

- Tidigare var det ålder, kön och kunskap som gällde för att bli vald till styrelsen. Men ordföranden Tatiana Nikitina såg till att skapa ungdomskommittéer för dem under 35 år och idag finns 100 unga utbildare i SEUU, berättar Karin Brunzell, internationell ombudsman på ST.

SEUU försöker också motverka Ukrainas utbredda korruption. Genom att skapa tryck för att öka de statsanställdas löner (idag ca 2 000 per månad) vill man komma till rätta med småkorruptionen.

- För oss är det viktigt att stödja fria, oberoende, demokratiska fackliga organisationer och vårt fokus är kvinnor och barn, sa Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST. Ukraina är ett strategiskt land med ett ben i Europa och ett i Asien. Samarbetet sker på flera nivåer och vi är idag många som följer utvecklingen för vårt systerförbund och landet Ukraina.

Marie Ende

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter Hälsa