av Svenska FN-förbundet

Viktig seger i kampen mot barnäktenskap

Foto: Suheyon Choi/Unsplash
nyhet

Riksdagens beslut att förbjuda erkännande av utländska barnäktenskap ger äntligen alla barn i Sverige samma skydd oavsett bakgrund.

Svenska FN-förbundet välkomnar onsdagens riksdagsbeslut att införa ett förbud mot erkännande av barnäktenskap som har ingåtts i utlandet även i fall där personerna saknar anknytning till Sverige.

– Genom beslutet visar riksdagen att utländsk lagstiftning inte kan ligga till grund för att kränka barns rätt att vara barn i Sverige. Det är en stor seger för vårt och andra frivilligorganisationers långvariga arbete för ett totalförbud mot barnäktenskap. Äntligen får nu alla barn i vårt land det skydd mot barngifte som de har rätt till enligt en rad FN-dokument, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet understryker att riksdagsbeslutet bara är en del i arbetet mot barn- och tvångsäktenskap i Sverige.

– Nu krävs en omfattande satsning för att öka kompetensen och medvetenheten i skola, sociala myndigheter och polis om barns utsatthet. Det är också avgörande att personal i rättsväsendet får kunskap och tydliga riktlinjer så att lagstiftarens intentioner får genomslag i enskilda rättsfall, säger Annelie Börjesson.

FN-förbundet arbetar i projektet Flicka mot barnäktenskap i Sverige och globalt. Redan 2012 startade förbundet nätverket Stoppa barnäktenskap i vilket man samlar andra organisationer och en rad tjej- och kvinnojourer i arbetet för ett totalförbud.

Taggar

Mänskliga rättigheter