Nyhet av Kvinna till Kvinna

”Vi vill att Gemaket blir ett rum som ger tjejer makt”

Traditionellt sett har "gemaket" varit ett manligt kodat rum, för kungar och mäktiga män. Nu tar de unga tjejerna över gemaket! Vi har bett Najla Ahmed, projektledare för Kvinna till Kvinnas projekt Gemaket, att svara på tre snabba frågor om projektet.

Najla Ahmed, projektledare för Kvinna till Kvinnas projekt Gemaket.

Hej Najla, vad är Gemaket för något?

– Gemaket är en mötesplats där tjejer som är nya i Sverige kan möta tjejer som bott här länge. Tanken är att de tillsammans lär sig om feminism och kvinnors rättigheter. Vi vill att Gemaket blir ett rum som ger tjejer makt!

Vilka riktar sig Gemaket till?

– Gemaket riktar sig till tjejer i åldern 15-25 år som är ganska nya i Sverige. Det är bra att ha grundläggande kunskaper i svenska, men alla är givetvis välkomna.

Varför riktar sig Gemaket bara till tjejer?

– Killar syns och hörs i regel mycket mer, medan tjejer ofta får kämpa för att få utrymme. Därför såg vi ett behov av en verksamhet för just tjejer som är nya i Sverige, där de kan ta plats och får verktyg att växa tillsammans.

Gå med i Gemaket

Vi söker dig som är 15-25 år gammal och som nyligen har flyttat till Sverige eller har bott här i några år. Gemaket finns just nu i Stockholm och Göteborg, och kommer under 2018 starta i Umeå, Uppsala, Malmö och Linköping.

Läs mer och gå med i Gemaket.

Bli ledare i Gemaket

Som ledare i Gemaket håller du i träffar där ni bland annat samtalar om samhällsfrågor, feminism och normkritik. Du blir en viktig del i att peppa och stötta andra tjejer.

Läs mer och anmäl intresse för att bli ledare i Gemaket.

Annons