Världen av Kvinna till Kvinna

”Vi korsade gränsen till fots på natten”

Nasrin är en av deltagarna i Gemaket. I framtiden vill hon bland annat driva en blomsterbutik som är kombinerad med ett bibliotek. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna-Carin Hall.

Nasrin flydde från Iran tillsammans med sin bror för drygt fem år sedan. Nu berättar hon om den svåra vägen till Sverige och hur det var att växa upp i Iran som ung, afghansk tjej.

Kvinna till Kvinnas projekt Gemaket har under flera års tid varit en trygg mötesplats för nyanlända tjejer där de kunnat prata om jämställdhet. En av deltagarna är Nasrin. För drygt fem år sedan flydde hon från Iran tillsammans med sin bror, där de båda levde som papperslösa. Det var för farligt för dem att vara kvar i landet.

Med hjälp av en smugglare tog sig syskonen till Turkiet – de fick korsa gränsen till fots på natten för att inte bli upptäckta. Flykten fortsatte med olika bilar och till slut var de framme i Istanbul. Där blev de flyttade mellan olika lägenheter och smugglarna tog deras pengar. Planen var att Nasrin och hennes bror skulle smugglas vidare på ett lastbilsflak, men det tog flera försök innan det faktiskt gick.

Om 10 år är jag legitimerad psykolog specialiserad på barn. Jag vill också bygga skolor i andra länder där det behövs.

– När polisen till slut öppnade lastbilen så var vi i Bulgarien! De tog oss till ett förvar och tog alla våra saker. Vi fick inte gå ut, berättar Nasrin.

Hon fortsätter:
– Så småningom kom vi till Österrike och hamnade i ett stort flyktingläger där det var kaos. Jag och min bror rymde därifrån och tog tåget till Sverige för att kunna möta upp vår mamma.

Utbildning är allt

Många av deltagarna i Gemaket berättar om sina drömmar och hur viktigt det är med utbildning för dem. Nasrin har till exempel sökt till olika universitetsutbildningar och har stora planer för framtiden.

– Om 10 år är jag legitimerad psykolog specialiserad på barn. Jag vill också bygga skolor i andra länder där det behövs. Utbildning är allt och det ska vara gratis för alla.

Om hon hade varit kvar i Iran hade hennes förutsättningar varit väldigt annorlunda. Hon berättar att det väldigt dyrt att utbilda sig i Iran, vilket begränsar om och vad man kan studera. Som ung afghansk tjej finns det dessutom inte mycket man kan göra utan att ha familjens tillåtelse. Nasrin avslutar med att ge ett råd till andra som kommer till Sverige:

– Bli självständig, lär dig svenska och utbilda dig, så kommer allt att ordna sig.

Taggar

Flykt & migration