nyhet av

Vem säger att språk inte är viktigt?

Yaser Alabed och Eleonor Hansson på Språkfika hos IM 2015. Foto: Lisa Jalakas/IM.

I debatten just nu är det väldigt mycket fokus på att peka ut nyanlända som ovilliga, lata, ointresserade av att lära sig svenska - och ibland till och med farliga. I vår verksamhet ser vi en helt annan verklighet.

När Socialdemokraterna lanserade förslaget att det ska bli obligatoriskt för asylsökande att läsa svenska uttryckte sig Ylva Johansson så här:

”Om man inte talar tillräckligt bra svenska så ska man också ha skyldighet att delta i SFI…”.

En väldigt underlig formulering, som pekar ut de nya i Sverige som ovilliga att lära sig svenska språket.

Vår bild är en helt annan. Vi möter mängder av nyanlända som försöker lära sig språket från första dagen i Sverige. Men under 2015 när det kom många nyanlända till Sverige var det inte tillåtet för dem att läsa SFI. Då var det civilsamhället som ställde upp. Genom exempelvis språkcaféer, svenska från dag ett och språkappar erbjöd humanitära organisationer, trossamfund, företag, studieförbund och folkhögskolor möjligheter att lära svenska.

Att Socialdemokraterna väljer en retorik som anspelar på att ”de där nyanlända” inte vill lära sig svenska är beklagligt, tycker vi.

Intresset från nyanlända var massivt. Återkommande var att man inget hellre ville än att börja lära sig svenska, lära känna svensktalande personer och etablera sig i Sverige.

Det finns självklart en hel del hinder för nyanlända att snabbt lära sig svenska. Det tydligaste är kanske att tvingas leva i ovisshet. Om du inte från en dag till en annan vet var du ska bo. Om du inte vet hur länge du får stanna. Om du inte vet om du kommer att kunna träffa din familj. Då är det klart att det blir svårare att hitta kraften för att ta till sig ett nytt språk. Här kan Socialdemokraterna och politiker över lag börja om de på riktigt vill se snabbare språkinlärning.

Att Socialdemokraterna väljer en retorik som anspelar på att ”de där nyanlända” inte vill lära sig svenska är beklagligt, tycker vi. Här behöver samtliga politiska partierna ta ett ansvar. De behöver lyfta debatten, komma med seriösa och verkningsfulla politiska förslag kring hur vi tillsammans kan bygga vårt framtida samhälle. Detta utan att peka ut människor eller ställa grupper mot varandra.

Martin Nihlgård, Sverigechef
IM Individuell Människohjälp

Taggar

Flykt & migration