nyhet av Svenska FN-förbundet

Veckans organisation: Svenska FN-förbundet

Martin Holmberg, ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundet

Samverkan mellan världens folk är en förutsättning för en fredlig och positiv utveckling. Därför finns FN. Svenska FN-förbundet har tusentals personer och över 100 riksorganisationer som medlemmar. Det finns 110 lokala FN-föreningar som bedriver verksamhet över hela landet.

Svenska FN-förbundet prioriterar tre olika arbetsområden. De arbetar dels för att bevara den internationella freden och säkerheten, vilket var det främsta syftet till bildandet av FN-stadgan år 1945. De arbetar också med utveckling och fattigdomsbekämpning samt med mänskliga rättigheter och demokrati genom bland annat opinionsbildning och kunskapsspridning.

Den här veckan är det Internationella dagen för minor och minröjning. Personminor och klustervapen är ett par exempel på vapen som drabbar civila och får svåra följder under lång tid för de drabbade samhällena. FN-förbundet bedriver ett omfattande arbete mot minor och klustervapen. Dels för att få dem totalförbjudna och dels för att rent konkret ta bort de minor som redan ligger och väntar på sitt nästa offer. Läs mer om kampanjen Röj-en-mina.

Hallå där,

Martin Holmberg som jobbar som Ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundet.

Hur kommer det sig att du började arbeta för Svenska FN-förbundet?
Min tjänst är lite annorlunda. Varje år tillsätts min tjänst av en ung och engagerad person från Svenska FN-förbundets rörelse. I augusti förra året föll denna plats på mig. Innan jag började arbeta för Svenska FN-förbundet var jag ideellt engagerad i bland annat en lokal FN-förening.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Det är helt klart kontaken med alla unga och engagerade i våra över 100 lokala FN-föreningar runt om i Sverige. Jag får se och uppleva allt som FN-föreningarna gör och får hjälpa dem i deras arbete för att skapa en bättre värld. Att se den lokala kraften som finns i så många städer i Sverige är helt fantastiskt.

Hur föddes ditt engagemang?
Mitt engagemang har alltid kretsat kring begreppet hälsa. I ung ålder var jag ideellt aktiv i olika idrottsföreningar och hade ett intresse att förbättra elevhälsan i skolans värld. Detta engagemang fortsatte i ny form under min kandidatexamen i folkhälsovetenskap. Jag fick upp ögonen för globala hälsoproblem och utrikespolitiska frågor. För att få utlopp för detta engagemang fann jag en rad olika ideella organisationer som arbetade med just de här frågorna och sen tog det fart!

Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Varje år den 4 april uppmärksammas International day of mine awareness and assistance in mine action. Idag existerar ungefär 60 miljoner minor nedgrävda i marken i över 60 länder världen över. Enligt FN beräknas 10 000 människor skadas eller dödas av minor varje år. Svenska FN-förbundet samlar via Insamlingsstiftelsen FN-fonden in pengar för FN:s humanitära arbete för minröjning och hjälp till minoffer. Genom kampanjen Röj en mina stödjer FN-förbundet minröjning i Kambodja.

Hur kan man som ung engagera sig i Svenska FN-förbundet?
Som ung är det enkelt att engagera sig i någon av Svenska FN-förbundet över 100 lokala FN-föreningar som bedriver verksamhet över hela landet. Varje FN-förening jobbar på olika sätt men ofta med insamling, informationsarbete, opinionsbildning mm inom våra tre huvudområden; mänskliga rättigheter, utveckling och fattigdomsbekämpning och fred, säkerhet och nedrustning. Om du vill veta mer eller behöver hjälp att hitta den FN-föreningen som finns närmast dig, kan du alltid höra av dig till mig: martin.holmberg@fn.se

Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Som ung ska du definitivt ta chansen att engagera dig ideellt i någon form av organisation som arbetar med globala frågor. Du behöver nästan aldrig ha några förkunskaper eller vara expert i de frågorna som du intresseras av. Ett intresse och nyfikenhet för globala frågor kommer du långt med. När du väl börjat engagera dig finns det ofta möjlighet att gå bland annat kurser och seminarium för att lära dig mer. 

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter