nyhet av Kvinna till Kvinna

Veckans organisation: Kvinna till Kvinna

Matilda Reiderstedt, projektledare för "Unga engagerar unga". Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att deras makt och inflytande ska öka. De samarbetar med fler än 100 kvinnoorganisationer runt om i världen som arbetar för kvinnors rättigheter och för fred.

Kvinna till Kvinna jobbar internationellt i konfliktområden. Arbetet utgår från ett feministiskt synsätt vilket betyder att de strävar efter ett samhälle där kvinnor och män har samma sociala, politiska och ekonomiska rättigheter.

Kvinna till Kvinna är en insamlingsstiftelse vilket betyder att de inte har några medlemmar. Däremot har de frivilliga informatörer som hjälper till att sprida budskap och engagemang.

På lördag den 8 mars, som är Internationella kvinnodagen, är Kvinna till Kvinna och några av deras frivilliga informatörer på plats på Fryshuset i Stockholm. Dit är du varmt välkommen! Läs mer om evenemanget.

Hallå där, 

Matilda Reiderstedt som är 27 år och jobbar som projektledare för ”Unga engagerar unga” på Kvinna till Kvinna.

Hur kommer det sig att du började arbeta på Kvinna till Kvinna?
Jag är ny på Kvinna till Kvinna och jobbar med att engagera ungdomar. Vi vill att så många som möjligt ska kunna och vilja vara volontärer hos oss. Jag har länge följt Kvinna till Kvinnas arbete och ville själv bli informatör i Göteborg. Kvinna till Kvinna saknade tyvärr resurser för att starta den verksamheten utanför Stockholm. Med det nya projektet ”Unga engagerar unga” finns äntligen den möjligheten.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Det bästa är att få vara en del av en organisation som gör stor skillnad för många kvinnor runtom i världen. Kvinnor som inte har samma möjligheter och förutsättningar som vi har här i Sverige. Jag ser verkligen fram emot att jobba med unga tjejer som vill samma sak som jag.

Vad har du gjort tidigare?
Jag har en utbildning i Medie- och kommunikationsvetenskap och har jobbat med information, kommunikation och marknadsföring. Senast jobbade jag i ett skolprojekt med syfte att stärka arbetet med CSR- och hållbarhetsfrågor bland västsvenska gymnasieelever och lärare. Sedan några år har jag varit engagerad i en organisation som arbetar för att motverka och bekämpa sextrafficking.

Vilken är den viktigaste frågan Kvinna till Kvinna driver?
Att motverka våld mot kvinnor i krig och konflikter, att möjliggöra för kvinnor att vara delaktiga i freds- och demokratiprocesser, att öka jämställdhet, att stärka kvinnorättsförsvarare och att skapa mötesplatser för kvinnor inom och över landgränser.

Berätta om ett projekt som ni jobbar med och som du brinner extra för..
Som ansvarig för ”Unga engagerar unga” så väljer jag såklart det. Vi vill få fler informatörer som vill engagera sig och inspirera andra unga. Vårt arbete handlar om att kämpa för kvinnors rättigheter i konfliktdrabbade områden– men lika viktigt är informationsarbetet på hemmaplan. Genom utbildningar, informationsspridning och påverkansarbete har vi alla möjlighet att vara med och förändra kvinnors situationer i andra delar av världen.

Hur kan man som ung engagera sig i Kvinna till Kvinna?
Du kan engagera dig på många olika sätt och vi välkomnar alla som vill göra något – litet som stort. Som informatör kan du stötta oss med att sprida kunskap och information där du bor. Det kan vara föreläsningar i skolor, bland kompisar, filmvisningar för andra unga eller vad än du själv hittar på. Vi erbjuder utbildningar och regelbundna träffar för alla våra frivilliga – så att du är uppdaterad och ökar dina kunskaper i frågor som du brinner för.

Låter det intressant? Kontakta matilda.reiderstedt@kvinnatillkvinna.se och berätta att du är intresserad!

Taggar

Krig & fred Jämställdhet