Världen av

Världsorganisationen FN – viktigare än någonsin

1,7 miljoner barn på flykt livsviktigt skydd tack vare UNICEFs insatser. Foto: © UNICEF/ Sanadiki

Antalet väpnade konflikter i världen är stort och FN är viktigare än någonsin. Som FN:s barnfond hjälper UNICEF, tillsammans med alla ni som ger, miljontals barn att överleva och utvecklas varje dag. Idag, på FN-dagen, uppmärksammar vi våra fantastiska resultat extra.

Om en 90-årig man skulle berätta om hur han flydde för sitt liv under andra världskriget skulle många av dagens barn och ungdomar känna igen sig. För sorgligt nog är historierna desamma – över 70 år senare.

Fortfarande pågår många väpnade konflikter i världen och lämnar hundra­tals miljoner människor i behov av akut hjälp. Därför behövs FN-organisationerna, som UNICEF, mer än någonsin.

Vi kämpar världen över för att människor ska få mat, vatten och säkerhet. Med våra mandat och vår storlek har vi ett unikt inflytande på världens regeringar och makthavare i arbetet med att förverkliga allas lika värde och rättigheter.

Och arbetet ger resultat! Under 2018 fick till exempel:

Foto: © UNICEF/ Mepham
  • 18,6 miljoner barn och vuxna fick tillgång till rent vatten. Våra insatser gav också 10,8 miljoner människor bättre toaletter och möjlighet att tvätta sig.
Foto: © UNICEF/ Figula
  • 6,9 miljoner barn och unga som drabbats av krig och katastrofer fick möjlighet att gå i skolan.
Foto: © UNICEF/ Pudlowski
  • 65,5 miljoner barn fick så kallat pentavalent vaccin, som bland annat innehåller skydd mot difteri, stelkramp och kikhosta.

Trots att läget är kritiskt i många delar av världen är det viktigt att påminna sig om att utvecklingen går framåt i de allra flesta länder. Vi hoppas att du som är med och kämpar för barnen är riktigt stolt över allt som du har gjort och gör för barnen varje dag.

Stort tack!

Taggar

Bistånd & utveckling Mänskliga rättigheter