nyhet av Läkare Utan Gränser

Vändpunkt i kampen mot Chagas sjukdom

Tio miljoner människor är smittade, och cirka 10 000 personer dör varje år av Chagas sjukdom, enligt Världshälsoorganisationen.
Att snabbtesta Chagas sjukdom har enligt en ny undersökning visat sig vara lika pålitligt som tester gjorda i laboratorium. Det innebär att det går att diagnostisera patienter lättare och därmed inleda behandling i ett tidigare skede.

Den nya undersökningen är gjord av Läkare Utan Gränser tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) och baserar sig på analys av 474 serum i elva nationella laboratorier i Argentina, Brasilien, Colombia, Costa Rica, Mexiko, USA, Spanien, Frankrike och Japan.

Av de elva snabbtest som finns på marknaden för att diagnostisera Chagas, är sex av dem mycket effektiva. Det finns heller inga geografiska skillnader. Resultatet är en vändpunkt i kampen mot Chagas.

Vanlig sjukdom i Latinamerika

Chagas sjukdom upptäcktes för 105 år sedan och dödar årligen 12 000 människor. Mellan sju och åtta miljoner människor smittas varje år av parasitsjukdomen, främst i Latinamerika. De senare årtionden har fall även upptäckts i Nordamerika, Europa, Asien och Stillahavsområdet.

Chagas sjukdom hör till världens mest försummade sjukdomar och få resurser har investerats i att utveckla nya läkemedel och diagnostiska metoder.

Taggar

Mänskliga rättigheter Hälsa