nyhet av Svenska FN-förbundet

Våga engagera dig!

Maya Mbog Rosén började engagera sig för mänskliga rättigheter redan som 14-åring. Idag är hon 18 år gammal och fortsätter sitt engagemang i FN-förbundet.

Att engagera sig för en bättre värld, är någonting som alla borde göra. För min egen del började resan när jag var 14 år. Som afrosvensk ung tjej var jag arg, trött och besviken. Jag var arg för att jag inte kände mig säker när jag gick ut igenom dörren på morgonen. Jag var trött på att få skällsord skrikandes efter mig, antingen på grund av min hudfärg eller mitt kön, och jag var besviken på att det, efter 14 år, inte verkade bli bättre.

Rasismen och sexismen som jag då hade utstått, under mina ynka 14 år på jorden, var drivkraften som fick mig att vilja göra skillnad. Jag sökte mig då till olika ideella föreningar som drevs av afrosvenskar, för att kämpa emot rasismen. Med endast 14 år på nacken var jag yngst, vilket i och för sig skrämde mig, men det gjorde mig även motiverad. Jag gick på möten, jag höll i seminarier, jag höll tal, och de erfarenheterna motiverade mig ännu mer, till att söka mig vidare. Till något större. Till Svenska FN-förbundet.

Med endast 14 år på nacken var jag yngst, vilket i och för sig skrämde mig, men det gjorde mig även motiverad.

De frågorna jag brinner extra för är, och har alltid varit, mänskliga rättigheter i olika former. Mitt fokus har fallit på rasism och sexism, eftersom det är de ämnena jag kan relatera till mest. Jag har, som tidigare nämnt, engagerat mig ideellt i olika organisationer, gått på föreläsningar, deltagit i olika projekt m.m. Allt detta för att utbilda mig inom ämnena, så att jag sedan kan fördjupa mina kunskaper.

Jag gick på möten, jag höll i seminarier, jag höll tal, och de erfarenheterna motiverade mig ännu mer, till att söka mig vidare. Till något större. Till Svenska FN-förbundet.

Att engagera sig i sin omvärld och i aktuella frågor man tycker är viktiga, är någonting som alla kan göra. Att hitta en hjärtefråga man brinner för, och utbildar sig inom, stärker ditt självförtroende och din medvetenhet. Tack vare att jag engagerat mig i så många föreningar och projekt, vågade jag sommaren 2016 gå ut i TV och prata om de sexuella kränkningar kvinnor får utså i offentliga sammanhang.

Många vet att de, på något sätt, vill engagera sig i samhällsfrågor, men tycker ofta det är svårt. Och ja, visst kan det vara svårt. Det finns många olika förgreningar och perspektiv, och det kan bli väldigt överväldigande. Mitt tips är att gå på olika kurser, t.ex alla de olika kurser som Svenska FN-förbundet erbjuder, för att hitta din hjärtefråga. När du har hittat din hjärtefråga kommer engagemanget komma av sig själv.

Mitt tips är att gå på olika kurser, t.ex alla de olika kurser som Svenska FN-förbundet erbjuder, för att hitta din hjärtefråga.

Att vara ung och göra skillnad kan kännas svårt, och därför är det viktigt att ta till vara på alla möjligheter att utvecklas! En sådan möjlighet är att söka in till Referensgruppen 2017. Under hösten 2017 kommer ungdomsansvarigträffarna att handla om mänskliga rättigheter, kontakta din lokala FN-förening och delta! Jag tog steget och sökte till Referensgruppen, och det är jag väldigt tacksam för.

Maya Mbog Rosén
Lunds FN-förening och Referensgruppen 2017

Taggar

Mänskliga rättigheter Volontär & utbyten