Världen av

Utsatta gatustädare i Peru stärks av facket

Hilda Figueroa från städfacket Sitobur. Foto: Nancy Chappell.

Gatustädningen i Peru är ett utpräglat kvinnoyrke och sedan några år tillbaka finns en regel att nattstädningen ska ske i par. Många blir sexuellt trakasserade under sina arbetspass.

Tidningen Fastighetsfolket träffade Hilda Figueroa som varit kvinnoansvarig i städfacket Sitobur i flera år. I samband med en facklig konferens i Lima, där fackförbund från Peru, Brasilien och Chile deltar, berättar hon hur hon själv blivit utsatt.

Att berätta om övergreppen på den fackliga konferensen var inte lätt.

- Mina händer skakade och jag blev alldeles svettig. Jag har aldrig pratat om detta offentligt, men jag kände att jag var tvungen nu. Jag hoppas att det kan hjälpa andra kvinnor och att vi i facket kan ge dem styrka, säger Hilda Figueroa.

De som arrangerade konferensen var UNI Américas, som tillsammans med svenska Fastighets och med stöd från Union to Union, driver ett projekt sedan 2015 för att stärka den fackliga organiseringen i Peru.

Sintraeslimp och Sitobur är två av de städfack som ingår i det fackliga projektet. Vid en konferens i november utvärderas utvecklingen för facken inom städ- och väktarbranscherna. De berättar om framsteg och motgångar och delar erfarenheter med varandra. Fler av facken har fått ett ökat medlemsantal.

Fackklubben Sintraeslimp vittnar om uppsägningar utan sakliga skäl, trassel med löner, dålig arbetsmiljö och undermålig utrustning. Ibland får till och med städarna själva köpa in utrustning som saknas, som exempelvis sopsäckar. Många problem kan kopplas till den utbredda korruptionen.

Marvin Largaespada arbetar på UNI Américas och är ansvarig för projektet. Han tycker att konferensen visar att facken konsoliderat sig. Innan projektet inleddes fanns knappt någon facklig aktivitet i den här sektorn, och heller inget samarbete mellan anställda hos olika arbetsgivare.

Taggar

Försörjning Mänskliga rättigheter