nyhet av Latinamerikagrupperna

Brasilien: Utred mordet på Marielle Franco!

Marielle Franco. Foto: Mídia NINJA/Flickr.

Marielle Franco var en människorättskämpe och en försvarare av social jämlikhet. Mordet är sannolikt politiskt motiverat och nu kräver omvärlden att det utreds.

Marielle Franco, politiker och förkämpe för social jämlikhet, mördades nyligen.

“Marielle stod MST nära. Hon var en viktig försvarare av mänskliga rättigheter, social jämlikhet och kämpade för arbetarklassen. Den senaste tiden var hon mycket kritisk mot polisens och militärens övergrepp mot allmänheten i Rio, som har ökat sedan militärens intervention i staden.

Vi kräver en snabb utredning av detta brott och vi kommer att ansluta oss till mobiliseringar för att mordet på Marielle inte förblir ostraffade.”

Uttalandet kommer från De jordlösas rörelse, Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST) i ett uttalande i samband med mordet på politikern Marielle Franco från Partido Socialismo e Liberdade (PSOL) i Rio de Janeiro den 14 mars 2018. MST är en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer och Brasiliens största sociala rörelse som arbetar för småbrukares tillgång till land och för en nationell jordbruksreform.

Latinamerikagrupperna delar dessa krav och skickar kondoleanser till Marielle Francos familj och våra bröder och systrar i Brasilien.

¡Marielle Franco, presente!

“Många misstänker att det är polisen ligger bakom mordet på Marielle Franco, som bara några dagar före sin död pekat ut just poliser som ansvariga för utomrättsliga avrättningar.” Sveriges Radio, 16 mars 2018.

Läs mer på SVT Nyheter.

Foto: Mídia NINJA/Flickr.

Taggar

Mänskliga rättigheter