Nyhet av AFS Interkulturell Utbildning

Utbytesstudenter möter nyanlända på språkkafé

AFS skapar unika interkulturella upplevelser både hemma i Sverige och runt om i världen. I december annordnades en ungdomskväll på ett språkkafé i Hammarö, Värlmand. 

Fikafé är ett språkkafé för alla som vill träffa nya människor och lära sig om varandras kulturer och samtidigt öva svenska språket. Måndagen den 4 december arrangerades Fikaféets ungdomskväll.

Ahmad Jafari, som kom till Sverige från Afghanistan 2015, hade anordnat en frågesport i appen Kahoot.

– Vi har satt ihop tio mycket svåra frågor, jag och Birgitta Hinks. Jag kommer hit varje vecka. Det är god mat, jag får prata mycket svenska, umgås med många trevliga människor och kan få läxhjälp om jag behöver, berättar Ahmad som går Industriteknik på Praktiska gymnasiet.

Fikaféet har anordnats i många år nu i samband med att Hammarö tog emot fler flyktingar 2015. Hammarö församling, NBV, Röda Korset, Rädda Barnen, AFS, SPF och Hammarö kommun, tillsammans med volontärer samverkar.

Varje organisation ansvarar cirka två gånger per termin för kvällens innehåll. Nu hade AFS Interkulturell utbildning ansvaret, med Madeleine Wilkens i spetsen. Hon hade bjudit in utbytesstudenter som berättade om skillnaden de upplevt i kulturerna i Frankrike och Italien.

Alla fransmän har en baguette under armen. Eller?

– De talar om skillnaden mellan Sverige och sina länder. Kulturkrockar, kulturförståelse och kulturanpassning, generaliseringar och stereotyper. Jag brinner för att hjälpa Sverige med integration. Både för Sverige och naturligtvis är det bra för de nyanlända och asylsökande. Vi pratar om de saker som de inte lär sig i skolan, svenska oskrivna regler. Och så kan de få kontakt med svenskar, berättar Madeleine Wilkens, före detta ambassadör som senast arbetade på Island.

På Hammarö finns ett HVB-hem för ungdomar under 18 år.

– Vi volontärer lyckades övertyga politikerna och kommunen att inte stänga ner det andra huset som var ett HVB-hem som inte längre behövdes. De killar som fyllt 18 år fick bo kvar för att kunna gå färdigt gymnasiet. De har ingen personal där, utan får städa och sköta sig själva. De sköter sig helt fantastiskt själva, berättar Madeleine Wilkens.

Varje måndag klockan 17 fikar de i Skoghalls församligshem, har svenskaövningar och ibland har de ett tema, som till exempel kvällens kulturförståelse. Alla är välkomna och fikat är kostnadsfritt.

Annons