nyhet av

Usla villkor på ungas arbetsmarknad

De flesta unga söder om Sahara jobbar i den informella ekonomin, med tillfälliga påhugg eller med att sälja tjänster eller varor för att överleva dag från dag. (Killen på bilden har ingen personlig koppling till artiklen). Foto: LO-TCO Biståndsnämnd
För ungdomar i länderna söder om Sahara är tanken på ett stabilt och välbetalt jobb en ouppnåelig dröm. Hårdast utsatta är unga med kort utbildning, men det gäller också den växande gruppen av högskoleutbildade. Det säger en ny rapport från ILO.

De flesta unga söder om Sahara jobbar i den informella ekonomin, med tillfälliga påhugg eller med att sälja tjänster eller varor för att överleva dag från dag. De med kortast utbildning löper störst risk att hänvisas till den informella ekonomin.  

Även unga med ett avlönat arbete saknar grundläggande trygghet som ett skrivet kontrakt, sjukpenning eller en förutbestämd anställningstid.

 Universitetsutbildade blir fler och fler. Men deras hemländer klarar inte av att utveckla ekonomin och arbetsmarknaden i samma takt, så de blir arbetslösa eller får ta osäkra jobb som de är överkvalificerade för. Men på sikt är utbildning ändå en bra investering, menar rapporten.

När unga saknar utsikter till trygga arbetsförhållanden och en bättre framtid ökar risken för en frustration som kan leda både till politisk oro och att de migrerar. De unga har ju tillgång till kunskap, it och vetskap om hur livet skulle kunna vara i en mer utvecklad ekonomi

Rapporten föreslår:

  • Inrikta ekonomisk politik på att skapa jobb, särskilt i jordbrukssektorn
  • Se till att alla unga får gå i skolan och att så få som möjligt hoppar av
  • Förbättra arbetsvillkor och säkra att unga inte behandlas sämre än äldre

Undersökningen utfördes under 2012 -13 och gäller ungdomar mellan 15 och 29 år i följande länder: Benin, Liberia, Madagaskar, Malawi, Tanzania, Togo, Uganda och Zambia.

ILO:s rapport heter “Labour market transitions of young women and men in sub-Saharan Africa” 

Kristina Mattson

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning Utbildning