nyhet av

Unik möjlighet för facken att påverka framtidens arbete globalt

FN:s internationella arbetsorganisation, ILO, lanserar en global kommission för framtidens arbetsliv. Sveriges statsminister Stefan Löfven har tackat ja till uppdraget att leda kommissionen tillsammans med Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim. 

- Den svenska fackliga rörelsen har genom detta en unik möjlighet att påverka framtidens arbetsliv internationellt, säger Union to Unions kanslichef Kristina Henschen.

Arbetsmarknaden förändras som aldrig förr och står inför stora utmaningar vad gäller social rättvisa. Globalisering, teknologiutveckling, klimatförändringar och ökad ojämlikhet gör att arbeten och arbetsmarknaden ständigt ställs inför nya krav. ILO:s nya kommission har som främsta uppgift att ta fram en rapport om vilka åtgärder som behövs för ett anständigt och hållbart arbetsliv för alla.

Men dessa utmanande samhällstrender är inte det enda som styr framtidens arbetsliv, menar ILO:s ordförande Guy Ryder, som förklarar att även dagens politiska beslut påverkar.

- Framtiden är inte förutbestämd eller oundviklig. Det är inte endast teknologi eller demografi bestämmer vår framtid. Faktum är att vi är här för att bygga vår framtid. Den framtid vi vill ha finns där, för oss att bygga, säger Guy Ryder i en ny video i samband med kommissionens lansering.

Stefan Löfven deltog under måndagen på en presskonferens i Genève där den officiella lanseringen av kommissionen presenterades. I sitt anförande betonade han tre områden som särskilt viktiga för kommissionens arbete:

- Det handlar om att gynna innovation, mer dialog mellan löntagare och arbetsgivare och mer välfärd, sade Löfven.

Rapport tas fram till 2019

Kommissionen består av omkring 20 experter från olika länder, såväl från näringslivet, forskarvärlden, NGO:s, och fackliga organisationer. Bland annat är generalsekreteraren för det globala facket UNI en del av kommissionen. Rapporten som tas fram, ska presenteras på ILO:s hundraårsjubileum 2019, och ska utgöra en viktig del i formandet av ILO:s framtida uppdrag.

Rapporten utgår bland annat från fyra av framtidens utmaningar som förts fram av ILO:s generaldirektör Guy Ryder: arbete och samhället, anständiga arbetsvillkor för alla, arbetslivets organisering, samhällen och staters styrning av arbete. Kommissionen förväntas också ta sig an många av vår tids fundamentala frågor om hur en snabbt föränderlig arbetsmarknad ska organiseras, samtidigt som mänskliga rättigheter respekteras.

Ansvar att lyfta utvecklingsländers frågor

Union to Unions kanslichef Kristina Henschen ser Sveriges statsministers ledarroll i kommissionen som en möjlighet för de svenska fackförbunden att påverka kommissionens arbete.

- Kommissionens arbete är viktigt för såväl framtidens arbetstagare i Sverige som för våra kollegor som har det svårt runt om i världen, säger Kristina Henschen och fortsätter:

- Svensk fackföreningsrörelse har en unik möjlighet att föra dialog med Löfven som sitter på ledarrollen i kommissionen. Eftersom många av förbunden har nära relationer med fackförbund i utvecklingsländer hoppas jag att de tar möjligheten att även lyssna in dem och lyfta fram deras röster.

LO:s internationella sekreterare Oscar Ernerot har i ett blogginläggom den nya kommissionen kommenterat att LO ser positivt på Stefan Löfvens ledarroll och att de gärna vill stödja och bidra i processen. Även TCO välkomnar kommissionen - liksom att Stefan Löfven är en av dess ordförande och tar med sig sina kunskaper om den svenska modellen i arbetet.

– Vi hoppas också att kommissionen fokuserar mycket på facklig organisering. Vi ser att det ur många aspekter går bättre för länder där facklig organisering är stark, säger Anna Gustavsson, internationell sekreterare på TCO till tidningen Arbetsvärlden.

Saco har ännu inte skrivit eller uttalat sig i frågan.

Taggar

Global ekonomi Försörjning