nyhet av

UNICEF återförenar barn och föräldrar i Sydsudan

Några pojkar sitter i skuggan vid hjälpcentret som tar hand om barn som flytt från Bor i norra Sydsudan. UNICEF/Mackenzie Knowles-Coursin
På grund av den våldsamma konflikten i landet har många barn kommit ifrån sina föräldrar. UNICEF finns på plats och ser till att ensamma barn tas om hand. På hjälpcentret i Juba får de vård, mat och kläder samtidigt som man söker efter deras familjer.

Några pojkar sitter i skuggan vid hjälpcentret som tar hand om barn som flytt från Bor i norra Sydsudan.

Hundratusentals människor har flytt striderna i Sydsudan sedan mitten av december och många barn har kommit ifrån sina föräldrar. Vid hjälpcentret i Juba leker en grupp pojkar och flickor i sanden. Barnen som räddades från staden Bor i norr är några av de som blivit omhändertagna och nu får skydd i det UNICEF-stödda centret.

– Barnen var traumatiserade när de kom hit, de mådde inte alls bra, sade Martin Moga, chef för barnomsorgen i delstaten Central Equatoria i Sydsudan. Vi har arbetat väldigt hårt här för att få dem att må bättre. Med hjälp av UNICEF tar vi hand om barnen, ger dem medicin, mat och kläder. De får bada och kan sova lugnt.

I Juba har 245 barn registrerats som ensamma och separerade från sina familjer. Mer än 700 000 människor har flytt från sina hem i landet, och även om en överenskommelse om eld upphör skrevs under den 23 januari så är många fortfarande rädda för att återvända hem.

En kamp för återförening

Situationen är svår, men UNICEF kämpar för att barnen ska kunna återförenas med sina föräldrar. 29-åriga Nyawal Ruach, från Bor, hittade sina två söner igen tack vare centret.

– En stor stridsvagn började skjuta där vi befann oss. Jag band samman mina pojkar så de inte skulle komma ifrån varandra och sedan gick jag till huset för att hämta min nyfödda, sade Nyawal. När jag kom tillbaka hade pojkarna försvunnit, de sprang tillsammans med alla andra som flydde. Min man saknas fortfarande, men tack vare centret här så har jag fått tillbaka mina barn.

Ensamma barn i katastrofområden löper risk att bli offer för människohandel eller utnyttjade på andra sätt. Det är oerhört viktigt att se till att dessa barn tas om hand, och så snart som möjligt kan återförenas med sina familjer.

– Det är en tidsfråga med det arbete som vi gör. De flesta av de här barnen kommer snart att vara tillbaka hos sina familjer igen, säger Cornelius Williams, rådgivare inom skydd av barn i östra och södra Afrika

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter