nyhet av Act Svenska kyrkan

Ungdomsfilmpriset till "Leave to Remain"

Filmen Leave To Remain bygger på sanna berättelser om ensamkommande flyktningbarn i Storbritannien. Foto: BUFF/Svenska Kyrkan.
Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2014 gick till den brittiska filmen" Leave to Remain" av Bruce Goodison. Priset på 100 000 kronor delades under fredagskvällen ut av Antje Jackelén, biskop i Lunds stift.

Leave to Remain handlar om tre ungdomar som tvingats lämna sina hem, familjer och vänner. Nu befinner de sig som asylsökande i Storbritannien. Filmen skildrar deras rädslor, vänskap och interna strider, men framför allt vad det innebär att tvingas fly och bygga upp ett nytt liv i en annan del av världen.

Regissören Bruce Goodison har skapat filmen i nära samarbete med ensamkommande unga flyktingar i Storbritannien. Andra unga asylsökande spelar de bärande rollerna i filmen, utan att ha någon vana från filmande sedan tidigare. Därtill medverkar etablerade skådespelare som Toby Jones. 

Juryns motivering

”Leave to Remain" är en film som med överraskande tonsäkerhet, humor och värme vågar skildra uppslitande konflikter och rädslor hos en utsatt grupp som lever mitt ibland oss. Utan förenkling visar filmen värdet av gemenskap, tillit och modet att våga försonas.” 

Filmen bygger på intervjuer med asylsökande

Goodison har tidigare mest gjort dokumentärer och spelfilm för TV. Manuset till Leave to Remain bygger på intervjuer han gjort med unga asylsökande som han träffade när han engagerade sig i ett community center. 

I intervjuerna delar de unga dels med sig av de erfarenheter som ledde fram till flykt, mötet med migrationsmyndigheter och regelverk och dels att klara sig i ett nytt land utan föräldrar eller andra och vetskapen om att berättelsen de förmedlar betyder allt. 

Trailer för Leave to Remain >>

Taggar

Mänskliga rättigheter Flykt & migration