nyhet av Diakonia

Unga behövs i politiken!

Unga i åldern upp till 30 år utgör hälften av jordens befolkning. Det sägs ofta att unga är framtiden. Det är kanske sant. Men mest är unga NU. Hos ungdomar finns ett driv och ett engagemang som måste tas till vara. Trots detta har alltför få unga möjlighet att påverka politik, både lokalt, i sina länder och i världen.

Tidigare i år reste jag med ett gäng Diakoniaaktivister från Sverige till Zimbabwe. Vi hade planerat att resa förra året men fick ändra planerna på grund av de politiska händelserna i Zimbabwe. I november 2017 avsattes tidigare presidenten Robert Mugabe, efter nästan 30 år vid makten. När vi i början av april satte oss på planet mot Zimbabwe hade resans karaktär skiftat totalt. Från att ha varit en resa med tanken att möta ungdomar i ett land på andra sidan jorden, blev det nu ett besök mitt i Zimbabwes största politiska omvandling sedan friheten från kolonialstyret. Resan fick också en häftig krok; mötet mellan svenska och zimbabwiska ungdomar ett år då de båda förbereder sig för politiska val.

Skilda verkligheter

Våra verkligheter är olika. I Sverige firar vi nästa år 100 år av fria val för män och kvinnor, och sett ur det perspektivet är höstens val bara ett i mängden. I Zimbabwe förbereder sig människor för vad som kan bli det första fria valet någonsin i landets historia. Hos oss svenskar kan en känsla av att ta demokratin för given smyga sig på ibland. För de unga zimbabwier vi mötte fanns en rädsla för att inte våga hoppas för mycket på demokratin.

Trots att vi kom från två så skilda verkligheter kunde vi mötas i en gemensam utmaning för våra länders demokratiska framtid – ungas roll i politiken. Både i ett land med nästan 100 år av demokrati och i ett land där demokratin är en förhoppning känner unga sig bortglömda i politiken och undrar om deras röst spelar roll och kommer att lyssnas på. Vi var överens om att detta var en utmaning som vi måste ta tag i nu!

Vi i Sverige kan lära så mycket av de ungdomar vi träffade i Zimbabwe. ”Ta inte demokratin för given – vi vet hur det är att leva utan den” var det starkaste budskapet vi fick med oss från ett möte med Zimbabwe Church Council Youth.

Diakonias samarbetsorganisation YETT uppmuntrar unga att rösta. De vänder sig direkt till unga, ofta i utsatta områden, med ett roligt budskap. Målet är att uppmuntra, inte uppmana eller skuldbelägga, unga att ta chansen att rösta. Med kampanjer i sociala medier, turnébussar och gatuteater har de redan nått hundratusentals unga runt om i Zimbabwe, ett otroligt resultat och ett fantastiskt inspirerande arbete.

Organisationen Zimbabwe youth sports trust använder sport för att få unga att rösta: Slå en straff – om du registrerar dig för valet!

Engagemanget är självklart

För de unga vi träffade i Zimbabwe var det en självklarhet att engagera sig, en självklarhet att stå upp och lyfta ungas röster. För om inte de unga tar plats, vem ska då ta ansvaret för framtiden? Det driv och den tro på förändring som fanns bland Zimbabwes unga är en inspiration för mig. När de lyckas mobilisera hundratusentals unga i ett land där demokratin varit icke-existerande fram tills nu, då måste väl vi i Sverige där demokratin snart firar 100 år kunna göra detsamma. Vi unga har en möjlighet att skapa en bättre värld. Vuxna har ett ansvar att lyssna på oss. Gör de inte det måste vi tjata tills de gör det! Vår röst är viktig!

Simon Jernberg
aktivistsamordnare Diakonia

Taggar

Mänskliga rättigheter