nyhet av Svenska FN-förbundet

Tydlig linje krävs mot Ryssland

Ban Ki-moon möter Rysslands utrikesminister, Sergey V. Lavrov. Syftet med Ban Ki-moons resa till Ryssland är att lösa konflikten med Ukraina på ett fredligt sätt. Foto. UN Photo 20 mars 2014
Världens länder måste gå samman i FN:s generalförsamling och fördöma Rysslands agerande på Krim, säger Svenska FN-förbundet inför Ban Ki-moons besök i Moskva och Kiev.

Svenska FN-förbundet efterlyser brett stöd för Ukraina i anslutning till FN-chefen Ban Ki-moons resa till Moskva och Kiev på torsdagen och fredagen. Förbundet förordar att krisen diskuteras i FN:s generalförsamling med samtliga medlemsländer närvarande.

– Det ryska agerandet strider mot FN-stadgan och internationell rätt. I ett läge där säkerhetsrådet har svårt att agera bör medlemsländerna samlas kring gemensamt agerande i FN:s generalförsamling. Ett kraftfullt och brett fördömande av Rysslands agerande och stöd för Ukrainas suveränitet är en stark signal om att världen inte accepterar den ryska annekteringen av Krim, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Konflikten i Ukraina är inte bara farlig för Europa och västvärlden. Den påverkar även andra konflikthärdar och försvårar FN:s arbete i till exempel Syrien, Iran och Centralafrikanska republiken, säger Gabelic.

Det finns anledning att oroas av det alltmer uppskruvade tonläget i konflikten, menar Svenska FN-förbundet vidare.

– Alla parter måste visa återhållsamhet i både retorik och praktik. Att FN genom kontoret för mänskliga rättigheter nu skickar observatörer till Ukraina är välkommet. Sådana fredliga åtgärder måste, i likhet med utökade sanktioner och fortsatta diplomatiska ansträngningar, användas för att undvika att konflikten eskalerar ytterligare, säger Aleksander Gabelic.

Taggar

Krig & fred