nyhet av

Thailands baksida

Ussarin Kaewpradap och Sigrid Bergfeldt. Foto: Johan Bengtsson/Union to Union.

”Jag vill börja med att berätta om en framgång. Alldeles nyligen blev fackklubben på Volvo i Thailand godkänd av myndigheterna.” Så inleder Ussarin Kaewpradap, samordningsansvarig i Thailand för ett projekt som IF Metall driver med syfte att öka den fackliga organiseringen på svenska företag i landet.

Många svenskar har Thailand som favoritresmål, varje år reser cirka 350 000 svenskar dit. Paradislika stränder, spännande mat och ett solsäkert klimat lockar. Det är lätt att glömma bort att Thailand också har en tydlig baksida. I militärdiktaturen saknas demokrati och grundläggande rättigheter och många människor utnyttjas hårt.

ILO-konventioner inte erkända

Den fackliga organiseringsgraden är låg, endast 1,6 procent av arbetskraften, vilket gör Thailand till en av de ”värsta” länderna i världen i den kategorin. Det är inte heller helt konstigt med tanke på att Thailand inte ratificerat ILO-konventionerna 87 (förenings- och organisationsfrihet) och 98 (rätt att organisera sig och förhandla kollektivt).

En stor del av arbetskraften är migrantarbetare, med mer eller mindre inga rättigheter och inga möjligheter att organisera sig. De kallas ibland ”myndigheternas bankomater” på grund av att de så ofta tvingas betala mutor, och nyligen har flera ekonomiska frizoner etablerats på gränsen mot grannländerna Laos, Kambodja och Myanmar. Anledningen till det är att migrantarbetare från grannländerna ska komma nästan på dagsbasis.

Globala ramavtal ett verktyg

Ulf Karlsson, ordförande för IF Metalls koncernfack på Electrolux har jobbat med organisering av arbetstagare på företagets fabriker runt om i världen. Just Thailand har varit väldigt svårt, och det har både varit medgångar och motgångar. Sedan några år har Electrolux skrivit på ett globalt ramavtal med det globala industrifacket IndustriALL.

”Det globala ramavtalet har varit till hjälp och vi använder det. Kännedomen om det är hög i Electrolux ledningsskikt, men det är inte alltid lika väl förankrat på nationsnivå, men det blir bättre.” menar Ulf Karlsson.

”Här finns också problemet att arbetstagarna inte helt är medvetna om vilka rättigheter och verktyg de kan hävda och använda för att förbättra sina arbetsvillkor. Vilket också ger arbetsgivarna ett extra övertag” fyller Ussarin Kaewpradap i.

Framgången med etableringen av en godkänd fackklubb på Volvo är välförtjänt, och förhoppningen är att det ska leda till fler. Förutsättningarna i Thailand är svåra, men det går att förbättra dem, vilket projektet visar.  

Text: Johan Bengtsson

Ussarin Kaewpradap och Ulf Karlsson medverkade i ett lunchseminarium som anordnades av IF Metall och Union to Union. Båda är engagerade i ett projekt som IF Metall driver och Union to Union stödjer som syftar till att skapa fungerande demokratiska fackklubbar på Electrolux, Volvo och Scania.

Taggar

Försörjning Mänskliga rättigheter