nyhet av Diakonia

Tandlöst från EU om konfliktmineraler

Mer än 70 procent av mobiler och datorer i EU importeras från Kina. 2013 importerade Kina cirka 40 000 ton tenn, tantal, tungsten och guld från länder med konflikter, till exempel Kongo-Kinshasa och Colombia.
Oreglerad handel med konfliktmineraler orsakar lidande i fattiga och konfliktfyllda delar av världen. Nu kräver Diakonia och 29 andra europeiska bistånds- och människorättsorganisationer verkningsfulla åtgärder av EU för att reglera handeln med konfliktmineraler.

Handel med de konfliktmineraler som orsakar lidande i fattiga och konfliktfyllda delar av världen. Nu kräver Diakonia och 29 andra europeiska bistånds- och människorättsorganisationer verkningsfulla åtgärder av EU för att reglera handeln med konfliktmineraler. 

Du använder konfliktmineraler varje dag

Att som konsument undvika att köpa och använda konfliktmineraler är idag svårt. Mineralerna finns nämligen i produkter som du troligen använder varje dag: mobiltelefon, dator, bil och dessutom i dina smycken och glödlampor. 

EU-parlamentet tar upp frågan

Frågan om konfliktmineraler kommer snart att debatteras i Europaparlamentet. Vi är mycket oroade över det tandlösa förslag till direktiv som konfliktmineraler som kommit från EU-kommissionen.

USA och 12 afrikanska länder har redan åtgärder på plats för att få företag att köpa mineraler på ansvarsfullt. Detta saknar EU idag, trots att det hanterar nästan en fjärdedel av den globala handeln med tenn, tungsten/volfram, tantal och guld.

Frivilligt system kommer inte att ha effekt

EU-kommissionen föreslår ett frivilligt system - vilket innebär de flesta företag kommer inte ens att följa den. Plus, endast täcker en ynka 0,05 procent av de europeiska företag som deltar i handeln. Därmed är det osannolikt att förslaget, som det ser ut nu, kommer att ha någon betydande inverkan på handeln med konfliktmineraler. Och det blir såklart inte lättare för en konsument att handla rättvisa och schyssta produkter. 

Taggar

Global ekonomi