nyhet av Amnesty International

Sydsudan: Civila dödas och våldtas

Båda parter i konflikten i Sydsudan begår krigsbrott och brott mot mänskligheten. Civila attackeras på grund av etnicitet eller påstådd politisk tillhörighet, säger Amnesty International i en rapport i dag.

Nowhere Safe: Civilians under attack in South Sudan dokumenterar förstahandsuppgifter från överlevare av massakrer, våldtäkter och andra vittnen till den konflikt som tvingat över en miljon människor på flykt från sina hem.

Rapporten tar upp övergrepp som begåtts av två rivaliserande grupper, de som är lojala mot president Salva Kir och anhängare till den förre vice presidenten Riek Machar, sedan konflikten bröt ut i mitten av december. Civila har systematiskt attackerats i sina hem, kyrkor, moskéer, sjukhus och till och med FN-läger där de sökt skydd. På vissa av de platser Amnestys utredare besökte hittade de människoskelett och hundar som åt på ruttnande lik. På andra platser hittade de massgravar. I staden Bor fanns det fem massgravar som enligt en myndighetsperson innehöll 530 lik. Överallt såg de nerbrända hus, förstörda vårdinrättningar och plundrade matförråd. 

- Den här utredningen avslöjar det ofattbara lidandet hos de många civila som inte kunnat fly undan våldsspiralen i Sydsudan. Civila har massakerats på de platser de tagit tillflykt till. Barn och gravida kvinnor har våldtagits och gamla och sjuka har skjutits i sina sjukhussängar, säger Michelle Kagari, biträdande chef för Amnestys Östafrikaavdelning.

- Styrkor på båda sidor har totalt struntat i grundläggande principer om mänskliga rättigheter och folkrätten. Alla de som bär ansvar för att ha beordrat och begått dessa grova övergrepp, som i många fall utgör krigsbrott eller brott mot mänskligheten, måste ställas inför rätta.

Konflikten utlöstes av en politisk tvist men har nu också fått etniska dimensioner där regeringslojala styrkor bestående av medlemmar av dinkafolket och avhoppare och allierade tillhörande nuerfolket systematiskt attackerar varandra. 

En överlevare efter en massaker i Juba berättade hur han och 300 andra män tvingades in i överfulla rum och militärbaracker.- Det var varmt och vi hade inget vatten. På kvällen öppnade vi fönstren för att få lite luft och då sköt soldaterna in genom fönstret. Väldigt många dog i mitt rum. Vi som överlevde lade oss ner och spelade döda. Soldaterna sköt på allting som rörde sig. Tolv av oss överlevde, berättade han.

En kvinna berättade att hennes tioåriga svägerska våldtogs av tio män i Gandor. En annan kvinna berättade hur hon var en av 18 kvinnor som våldtogs av soldater i Palop.

- Jag var i tredje månaden men eftersom så många män våldtog mig kom barnet ut. Hade jag vägrat hade de dödat mig. Nio män våldtog mig, berättade hon.

Hon berättade också att soldaterna körde upp stora träpinnar i vaginan på sju kvinnor som gjorde motstånd. Alla sju dog.

På grund av konflikten blir den humanitära situationen än svårare. Det pågående våldet hindrar internflyktingar från att återvända till sina hem under årets viktigaste tid - planteringssäsongen. Om plantorna inte hinner sättas nu, under regnperioden, är svältkatastrofen oundviklig. När det nu börjar regna kommer det inte gå att ta sig fram på vägarna och då blir humanitära transporter omöjliga till många områden. Redan nu hindras mat- och medicintransporter att nå internflyktingar i vissa områden och humanitära hjälporganisationer har attackerats. Minst tre hjälparbetare har dödats.

FN:s säkerhetsråd har tagit ett enigt beslut att skicka ytterligare fredsbevarande styrkor men processen går långsamt och de fredsbevarande styrkor som redan finns på plats kämpar för att utöva sitt mandat och skydda civila. Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd har upprättat en undersökningskommission men dess medlemmar har först nu kommit ut i fält. Löften från den sydsudanesiska regeringen att utreda övergreppen utförda av de egna styrkorna är ännu inte infriade. De krävs konkret handling på lokal, regional och internationell nivå för att stoppa våldet och ställa de ansvariga inför rätta. 

Läs rapporten (PDF).

Taggar

Krig & fred