nyhet av WaterAid

Sverige tillkännager satsningar på 1,6 miljarder till vatten, sanitet och hygien

Förra veckan ägde det tredje globala högnivåmötet rum för Sanitation and Water for All i Washington DC. Sverige var för första gången representerade på mötet där representanter från olika länder och organisationer la fram konkreta åtaganden för att förbättra tillgången till vatten, sanitet och hygien världen över.

Sverige tillkännagav prioriterade satsningar på totalt 1,6 miljarder över 4 år för att främja tillgången till dessa mänskliga rättigheter.

Sverige, som vid mötet representerades av Sidas vice generaldirektör Marie Ottosson, la för första gången fram ett åtagande i detta sammanhang. Åtagandet visar ramen för hur svenskt bistånd ska prioritera vatten och sanitet under perioden 2014-2017. Sida kommer att avsätta ungefär 410 miljoner kronor per år från 2014-2017 för insatser för vatten, sanitet och hygien med ett särskilt fokus på att förbättra tillgången för kvinnor och barn. Åtagandet uttrycker tydligt att Sverige stödjer det globala arbetet för universell tillgång till vatten, sanitet och hygien samt att vatten och sanitet är del av Sveriges prioriteringar i det nya ramverket för hållbar utveckling efter 2015.

"Vi är otroligt glada över Sveriges åtagande och det starka politiska engagemang som visas för dessa fundamentala mänskliga rättigheter. Givet dagens situation, där runt 1400 barn under 5 år dör varje dag i förebyggbara diarrésjukdomar, kan Sveriges engagemang och ökade satsning inte vara mer välkommen”, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid Sverige.

Med hänvisning till regeringens nya biståndspolitiska plattform visar Sverige även i åtagandet att vatten och sanitet är ett prioriterat område i svenskt bistånd. Sveriges satsning kommer även att bidra till att minska den ojämnlikhet som idag råder i tillgång till vatten, sanitet och hygien.

”Sverige och Sida ökar nu stödet för att fortsätta att främja en effektiv, rättvis och hållbar tillgång till vatten, sanitet och hygien. Det är både en förutsättning för ett värdigt liv och en grundläggande förutsättning för att minska fattigdomen. Sverige kommer noggrant att följa upp inte bara kvantitet utan också kvalitet, samt försäkra oss om att programmen når ut till alla - även funktionshindrade, kvinnor, barn, äldre och hbtq-personer”, säger Marie Ottosson, vice generaldirektör på Sida.

För mer info, bildmaterial eller intervjuer vänligen kontakta Anna Nylander på 0760 -100 575 eller Anna.Nylander@wateraid.se

Klicka här för att se Sveriges fulla åtagande

Klicka här för information om mötet och andra länders åtaganden

Taggar

Mänskliga rättigheter Hälsa