nyhet av Artikel2

Sverige svek Västsahara i säkerhetsrådet

FN:s fredsbevarande trupp i Västsahara får ännu en gång inte mandat att övervaka brott mot mänskliga rättigheter.

Ännu en gång sviker FN Västsahara. Nyligen förlängde FN:s säkerhetsråd mandatet för MINURSO, den enda FN-styrka i världen som inte har mandat att övervaka brott mot mänskliga rättigheter. Trots att säkerhetsrådets resolution inte inkluderade ett utökat mandat röstade Sverige för resolutionen i ett enigt säkerhetsråd.

– Sverige borde ha lagt ner sin röst. Nu signalerar man att man accepterar att MINURSO:s mandat inte inkluderar övervakning av brott mot mänskliga rättigheter och att säkerhetsrådets resolution är så obalanserad och svag, säger Julia Finér, talesperson för Emmaus Stockholm.

Förra året lade Nya Zealand ner sin röst med motiveringen att resolutionen inte levde upp till det ansvar som säkerhetsrådet har för Västsahara. Texterna i FN:s resolutioner har under åren urvattnats, det skrivs inte längre om ockupation eller avkolonisering. Att MINURSO står för United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara, och att styrkans uppgift är att genomföra en folkomröstning där västsaharierna får utöva sin rätt till självbestämmande ignoreras i dagens resolution – ordet folkomröstning förekommer inte.

– Resolutionen får det att verka som att det handlar om en konflikt mellan två jämbördiga parter, men det är en ockupationsmakt och ett ockuperat folk. Faktum är att frågan om Västsahara är en avkoloniseringsfråga. Vi vill se att Sverige tar ledarskapet för att se till att den folkomröstning som västsaharierna lovats, där självständighet är ett alternativ, genomförs, fortsätter Julia Finér.

Resolutionen som antogs i säkerhetsrådet i natt nämnde inte heller den pågående uppmärksammade rättegången mot västsahariska människorättsförsvarare som demonstrerat i Gdeim Izik, Marockos exploatering av Västsaharas naturresurser eller EU-domstolens dom från december 2016 som fastslog att Västsahara inte får innefattas i handelsavtal med Marocko.

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter