Världen av ForumCiv

Strålande energi skapar ett blomstrande Somalia

Said Abib Ibrahims rena energi förändrar människors liv i Somalia.

Redan 2003 började Said Abib Ibrahim med sitt företag Kaafi Solar för att sprida förnybar energi i Somalia.

Under åren har företagen tagit fart och vuxit i takten med ett stabilare Somalia.

– Förr fanns det ingen kvalité på solpaneler. Det som importerades höll inte så jag bestämde mig för att köpa in hållbara produkter som levererar.

Idag arbetar Said mot andra företagare på landsbygden för att utveckla deras möjligheter att kunna driva sina verksamheter och bygga upp landet.

– Vi satsar på saker som är självklara för oss här i Sverige men som är rena lyxen i Somalia. Det är inte självklart att alltid kunna ladda sin mobil eller ha tillgång till frysar ute på landsbygden – det förändrar vi nu!

En revolution för människors liv

Kaafi Solar hjälper många byar att få ström som länge varit exkluderade från Somalias elnät. I ett land där mobiler är en förutsättning för kommunikation, och i många fall också ett betalningsmedel med Somalias motsvarighet av Swish så förenklar det livet för tusentals.

Alla måste ha rätt till el. Det är grundbulten i det moderna samhället.

Said berättar att hans företag också har varit med att ta ut första TV:n till flera byar och hur luftkonditionering kan svalka under de värsta somrarna på 45 grader. För småföretagare så är det inte bara en livshöjare utan också ett partnerskap där hela samhället vinner.

– Det är ju inte bara företag som behöver el för att försörja sig. Sjukhus och skolor behöver också energi, där kan el vara det som avgör människors liv och död.

Said upptäckte SSBP när Forum Syds representanter höll tal på en konferens USAID höll i somaliska staden Hargeisa. Tack vare stödet från SSBP så ser Said fram emot att kunna investera i mjölkvarnar för att producera bröd.

– Det är en insats som kommer underlätta livet för många. Särskilt för kvinnor med lite medel som annars tvingas färdas långa sträckor för att kunna köpa mjöl.

Genom SSBP har Said också lärt sig mer om hur han ska göra riskanalyser och hur man ska arbeta mot korruption lokalt. Tack vare nätverket som finns inom SSBP har han också träffa flera andra företagare att byta erfarenheter med.

Taggar

Försörjning Mänskliga rättigheter