av We Effect

Klarar du världens tuffaste jobb?

Foto: Anders Hansson.
nyhet

Trött på lediga klämdagar, ergonomisk kontorsstol och betald semester? Sugen på tungt arbete morgon till kväll i stekande hetta sex dagar i veckan? 80-timmarsvecka med 1:50 kr i timlön? Kanske är världens tuffaste jobb något för dig. Nu har du möjlighet att söka världens tuffaste jobb – tre veckor som kvinnlig bonde hos familjen Sikufa i Zambia.

Kort om We Effect

We Effect stödjer utveckling som drivs av människor som själva lever i fattigdom. Därför samarbetar vi med lokala organisationer. Genom långsiktiga samarbeten och hjälp till självhjälp skapar vi förutsättningar för människor att ta klivet ur fattigdom för gott. För att vi ska nå de globala mål FN:s medlemsstater enats om, och utrota fattigdomen till år 2030, jobbar vi med att förändra situationen för de allra mest utsatta – kvinnor och flickor.

Vad är världens tuffaste jobb?

Vad?
We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småbonde och dela hennes vardag.

Varför?
I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid.

Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för kvinnor på landsbygden. Initiativet syftar till att öka kunskapen om, och engagemanget för, deras verklighet, samt belysa frågor om fattigdom, hunger och jämställdhet.

Vad innebär jobbet?

Florida Shanzala Sikufa sköter familjens jordbruk och tar hand om tre barn. Du kommer att hjälpa Florida med alla de dagliga sysslorna, främst i jordbruket men även sådant som att hämta vatten, samla ved och laga mat. I tre veckor kommer du att leva med familjen Sikufa och dela deras vardag, från glädjeämnen och socialt umgänge till hårt arbete.

Du kommer också att arbeta för We Effect med att dokumentera din upplevelse av att arbeta som jordbrukare i Zambia. Ditt material kommer att läggas ut vår vår hemsida och i sociala medier. Din insats för We Effect kommer att fortsätta när du är hemma i Sverige genom att du förväntas ställa upp i intervjuer om resan.

Det är dig vi söker

  • Du har ett starkt engagemang för människor i utvecklingsländer och ett intresse för andra kulturer.
  • Du är bekväm med att prata engelska och duktig på att kommunicera dina upplevelser i både skrift och bilder.
  • Du har yrkeserfarenhet och är resvan, även om du kanske inte har besökt ett utvecklingsland tidigare.
  • Du är kvinna.

Globala målen

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Taggar

Försörjning Jämställdhet Mänskliga rättigheter