Världen av Latinamerikagrupperna

Snart kanske transnationella företag kan hållas ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter

Just nu pågår förhandlingar inom FN för ett juridiskt bindande FN-avtal om transnationella företags ansvar för mänskliga rättigheter. Om det lyckas, kan detta vara ett sätt att hålla företag ansvariga för sina handlingar i hela världen.

Idag är transnationella företag mäktiga ekonomiska och politiska aktörer. Samtidigt ansvarar de även för flertalet av världens kränkningar av mänskliga rättigheter och ofta går de helt ostraffade. Orsaken är att stater idag saknar redskap för att hålla transnationella företag ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter.

Exemplen från Latinamerika är många

Ett exempel kommer från Argentina. År 1989 började Argentina privatisera offentliga tjänster, inklusive vatten och sanitet. År 1993 såldes vattnet i huvudstaden Buenos Aires till ett konsortium som heter Aguas Argentinas, bestående av fyra utländska företag, det brittiska företaget Anglian Water, det franska företaget Vivendi och Suez och det spanska bolaget Aguas de Barcelona.

År 2001 gick Argentina igenom en allvarlig finansiell kris. En av de åtgärder som regeringen tog till var att frysa priset på vatten. Under de närmaste åren väcktes många åtal mot Aguas Argentinas för dålig service. Bland annat på grund av en kraftig ökning av vattenburna sjukdomar, troligtvis till följd av bristfällig filtrering.

Under 2006 upphävde regeringen kontraktet med Aguas Argentinas. Vilket fick Aguas Argentina att stämma den argentinska staten. Människorättsorganisationer försökte argumentera för att frysningen av vattenpriserna var nödvändiga för att garantera det argentinska folkets mänskliga rättigheter; tillgång till vatten och sanitet. Den argentinska staten förlorade fallet och fick betala skadestånd på 251 miljoner pund till de fyra företagen, varav 13 miljoner pund till Anglian Water.

Stoppa företagens straffrihet

Latinamerikagrupperna menar att mänskliga rättigheter, arbetsrätt och internationell miljölagstiftning måste ges företräde framför investeringsavtal. Därför gläds vi åt att det just nu pågår förhandlingar inom FN för ett juridiskt bindande FN-avtal som skulle hålla transnationella företag ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter. Ett fördrag som skulle komplettera FN:s vägledande principer om företagande och mänskliga rättigheter (UNGP).

Därför arbetar vi för att få våra svenska politiker att stödja utvecklingen av regelverket. I ett öppet brev som skickades till regeringen den 11 februari 2019 uppmanade Latinamerikagrupperna, tillsammans med Afrikagrupperna och Jordens Vänner, regeringen och EU att på allvar engagerar sig. Vi väntar fortfarande på svar.

Vi är även engagerade i den globala kampanjen “Dismantle Corporate Power and Stop Impunity” som engagerar över 100 organisationer och rörelser.

Taggar

Bistånd & utveckling Klimat & miljö Mänskliga rättigheter Global ekonomi