nyhet av

Småbarn jobbar på soptipp åt Stora Enso

Barnarbetare i Pakistan. Att tvingas arbeta är förödande för barnet som inte får möjlighet att gå i skola, vilket är den enda långsiktiga vägen att ta ett land ur fattigdom.
Stora Ensos svar om barnarbete i Pakistan är otillräckligt. Det menar 13 fackliga ledare efter uppgifterna som framkommit genom TV4:s reportage i Kalla fakta. Facken vill istället teckna ett internationellt ramavtal med det multinationella storföretaget.

Den svensk-finska pappersjätten Stora Enso har ett jättefint fempunktsprogram mot barnarbete.Trots det sorterar småbarn wellpapp på en soptipp i Pakistan för Stora Ensos räkning. Något som företagsledningen känt till sedan 2012. Det uppger TV4:s Kalla fakta.

Barnen på soptippen jobbar åt en underleverantör åt återvinningsföretaget Bulleh Shah i Pakistan, som ägs till 35 procent av Stora Enso.  Vissa av barnen är bara fyra år. De går inte i skolan och är rädda för att bli bortrövade, våldtagna och att någon ska stjäla deras njurar. För tio timmars arbete kan de tjäna sex kronor. Det visade Kalla Faktas reportage från soptippen.

Kritiken mot företaget växer nu. "Stora Ensos svar om barnarbete i Pakistan är otillräckligt. Enligt OECD är företagens ansvar för sina underleverantörer centralt. Stora Enso borde ha ett långsiktigt samarbete med internationella fackliga organisationer. Det är det minsta bolaget kan göra för att återvinna ett visst förtroende", anser tretton fackliga företrädare i en debattartikel i Dagens Industri.

Stora Ensos företagsansvar och hållbarhetsprinciper har dessutom blivit ifrågasatta tidigare, för verksamheter i Kina, Indien och Latinamerika. De globala facket IndustriAll, BWI och UNI Graphical har därför under flera år försökt teckna ett internationellt ramavtal med Stora Enso. Genom att ingå ett  ramavtal skulle Stora Enso arbeta tillsammans med fackförbund och få del av nationell och lokal information för att bekämpa barnarbetet i Pakistan.

Kristina Mattsson

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning Global ekonomi