Världen av Amnesty International

​Slovakien: Nedröstat förslag om att inskränka aborträtten är en seger för kvinnors rättigheter

Slovakiens parlament har röstat ned ett lagförslag som allvarligt skulle inskränka kvinnors reproduktiva rättigheter! Bild: Amnesty Sverige

Efter en slutgiltig omröstning i Slovakiens parlament den 5 december, står det klart att ett lagförslag som allvarligt skulle inskränka kvinnors reproduktiva rättigheter inte gick igenom.

Lagförslaget skulle bland annat ha tvingat kvinnor som söker abort att genomgå en ultraljudsundersökning i syfte att titta på embryot eller fostret. Sådana krav är en form av omänsklig och förnedrande behandling som skapar hinder för flickor och kvinnor att få tillgång till laglig abort.

Det slovakiska parlamentet består av 150 ledamöter och för att ett lagförslag ska antas krävs enkel majoritet. I gårdagens omröstning röstade 59 ledamöter för det aktuella förslaget. Därmed har lagstiftarna i Slovakien valt att skydda och upprätthålla kvinnors rätt till privatliv och självbestämmande och avvisat försöken att dra tillbaka rättigheter som kvinnor kämpat hårt för. 

Omröstningen är en viktig seger för de kvinnor och aktivister i Slovakien som har mobiliserat och protesterat mot förslaget. Även organisationer som Amnesty International har kritiserat lagförslaget och agerat för att stoppa det. 

Läs mer om lagförslaget här

Taggar

Hälsa Jämställdhet Mänskliga rättigheter