nyhet av Svenska FN-förbundet

Skicka observatörer till Ukraina nu!

Omvärlden måste ta fasta på Ukrainas önskemål om internationella observatörer, säger Svenska FN-förbundet inför Jan Eliassons resa till Ukraina.

Svenska FN-förbundet kräver att omvärlden skyndsamt använder alla de fredliga medel som står till buds för att dämpa spänningen i Ukraina. På måndagen reser vice FN-chefen Jan Eliasson till Ukraina.

– Putins flagranta övertramp mot folkrätten har mötts av berättigade protester. Omvärlden måste fortsätta att hänvisa till FN-stadgan och den internationella rätten i sina kontakter med parterna. Jan Eliasson bör också ta fasta på Ukrainas önskemål om internationella observatörer som kan komma från FN eller en regional organisation, säger förbundsordförande Aleksander Gabelic.

– I Syrien har Ryssland och Kina under tre år hindrat säkerhetsrådet att agera. En liknande situation hotar i Ukraina. Ryssland måste förmås att hörsamma kraven på återhållsamhet och att respektera FN-stadgan, den internationella ordningen och principen om multilateral konfliktlösning. Alla åtgärder måste vidtas för att dämpa spänningen i området, säger Gabelic.

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter