nyhet av

Situationen i Qatar: "Det är modernt slaveri"

Rajeev Sharma, från det internationella bygg- och träfacket BWI, gästade Stockholm under World Day of Decent Work den 7 oktober. Foto: Lina Karlsson
Minst 1400 migrantarbetare har hittills dött i samband med arena- och vägbyggena i Qatar – och fram tills fotbolls-VM 2022 väntas totalt 4000 personer få sätta livet till. Rajeev Sharma, från det internationella bygg- och träfacket BWI, jobbar för att ändra den dystra framtidsprognosen. – Kollektivt kan vi förändra.

Rajeev Sharma, som arbetar med att stödja migrantarbetare i Qatar, kallar landet för ett öppet fängelse för arbetstagare. Enligt honom är 95 procent av arbetskraften i Qatar migranter – som står helt utan rättigheter. 

De är vanligt med skuldslaveri liksom fuskkontrakt och arbetstagarna blir ofta fråntagna sina pass. Det finns inte heller några fackliga rättigheter för migranter och levnadsvillkoren är dåliga med trånga och ohygieniska bostäder.

– 99 procent av migrantarbetarens bostäder ser ut såhär, säger han och sveper handen över en bild som föreställer ett trångbott, smutsigt rum med våningssängar.

BWI har genomfört flera aktioner för att få FIFA att ta ansvar och utbildar också arbetstagare som ska migrera till Qatar. Att ta bort Kafalasystemet - som bland annat ger arbetsgivarna i Qatar rättigheter att kontrollera migrantarbetare och beslagta pass - liksom förändra kravet på utresetillstånd, är också en av nyckelfrågorna för BWI.

– Systemet är kopplat till modernt slaveri, säger Rajeev Sharma.

Rajeev Sharma menar att facken spelar en viktig roll i arbetet för att förändra situationen för migrantarbetarna.

– Våra ansträngningar har gett resultat.

Bland annat har Qatar föreslagit förändringar och vill flytta utresetillståndet till inrikesministeriet, menar han.

– Då är det inte längre arbetsgivaren som kommer ha kontrollen, säger Rajeev Sharma, som uppmanar till fortsatt press tills de föreslagna förändringarna har blivit lag och genomförs på marknivå.

– Vi vill förändra livet för arbetstagare och deras familjer. Kollektivt så kan vi det.

Taggar

Försörjning Global ekonomi