Världen av Afrikagrupperna

SheDecides Day – en dag för aktivism och solidaritet

SheDecides Day inträffar årligen den 2 mars. Det är dagen då den globala rörelsen bildades vid den första givarkonferensen i Bryssel 2017.  SheDecides skapades som ett akut svar på Trumps återinförande och dramatiska utvidgning av gag rule – även känd som Mexico City Policy.

Gag rule innebär stopp för amerikanskt bistånd till organisationer som jobbar med familjeplanering som inkluderar abortinformation. Om du får amerikanskt bistånd får du inte arbeta med abortfrågor. Inte ens med egna medel eller med stöd från andra givare. Resultatet blir dramatiskt minskade resurser inte bara till information om reproduktiv hälsa, utan även minskad tillgång till preventivmedel, sexualitetsundervisning och hivtestning. 

Detta handlar om så mycket mer än abortfrågan. Det handlar om flickors och kvinnors rätt till sin egen kropp. Den globala munkavlen inskränker mödrahälsovården och flickors och kvinnors reproduktiva rättigheter i hela världen. Färre flickor och kvinnor får tillräcklig kunskap om sina rättigheter. Vi ser fler oönskade (tonårs)graviditeter. Fler flickor och kvinnor tvingas till osäkra aborter och fler dör på grund av detta. Det handlar om en vilja att begränsa flickors och kvinnors rättigheter. Det handlar om misogyni. 

Afrikagrupperna och AMODEFA kräver ett nytt normalläge för kvinnor 

SheDecides Day är en dag för aktivism och solidaritet i hela världen. Det är en möjlighet att visa solidaritet och styrka genom att individuellt och kollektivt backa alla flickors och kvinnors rätt till kontroll över sina kroppar, sina liv och sin framtid. Utan undantag.   

Årets tema är: demanding a #NewNormal (att kräva ett nytt normalt).

Det nya normala är en värld där flickor och kvinnor bestämmer över sina kroppar, sina liv, sin framtid. Utan ifrågasättande. Det är det övergripande målet för SheDecides Day 2020. 

2020 är ett viktigt år för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Det är 5 år sedan hållbarhetsmålen I Agenda 2030 antogs, 25 år sedan kvinnokonferensen i Peking där handlingsplanen Pekingplattformen antogs och 20 år sedan FNs resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.  

SheDecides–kampanjen menar att det finns mer energi och kraft än någonsin att gå samman och skapa ett nytt normalt tillstånd – en värld där Hon Bestämmer om, när och med vem hon vill ha sex, bli kär, gifta sig, skaffa barn. Där hon är fri från våld, påtryckningar, skada, fördömande och rädsla.  

Afrikagrupperna skrev under manifestet redan 2017 och är därmed en av 50 000 SheDecides-vänner. Vår partnerorganisation AMODEFA i Moçambique har också varit med från början. Läs mer om detta HÄR.

AMODEFA har tack vare finansiering från She decides sedan 2018 genomfört verksamhet inriktad på sexuell och reproduktiv hälsa och familjeplanering, särskilt bland unga, missgynnade flickor.Under årets SheDecides-dag planerar AMODEFA att genomföra någon form av skolföreläsningar och ett kulturevenemang, som de hoppas få medial uppmärksamhet kring.  

– För oss är det otroligt viktigt att vara med och skapa en global rörelse tillsammans för flickor och kvinnors rättigheter att bestämma över sina kroppar och sina liv, säger Maria Amélia Manjate,koordinatör för SRHR-programmet på AMODEFA.

SheDecides manifest:

When She Decides 

The world is better, stronger, safer. 

She decides whether, when, and with whom. 

To have sex. 

To fall in love. 

To marry. 

To have children. 

She has the right. 

To information, to health care, to choose. 

She is free. 

To feel pleasure. 

To use contraception. 

To access abortion safely. 

To decide. 

Free from pressure. 

Free from harm. 

Free from judgement and fear. 

Because when others decide for her, she 

faces violence, forced marriage, oppression. 

She faces risks to her health, to her dignity, 

to her dreams, to her life. 

When she does not decide, she cannot create the life she deserves, 

the family she wants, a prosperous future to call her own. 

We – and you, and he, and they – are uniting. Standing together with her so she can make the decisions only she should make. 

Political leadership and social momentum are coming together like never before. 

But we can go further, and we can do more. 

From today, we fight against the fear. 

We right the wrongs. 

We mobilise political and financial support. 

We work to make laws and policies just. 

We stand up for what is right. 

Together, we create the world that 

is better, stronger, safer. 

But only if. And only when. 

She Decides. 

Taggar

Hälsa Jämställdhet