nyhet av

Seger för fortsatta fredsförhandlingar i Colombia

Valets vinnare i Colombia, Juan Manuel Santos. Foto: Javier Nieto, CEET
Juan Manuel Santos gick segrande ur söndagens presidentval och har lovat att fortsätta fredsförhandlingarna med Farc. Men för att få stopp på våldet krävs mer än ett fredsavtal, tror Luis Alejandro Pedraza, ordförande för den fackliga centralorganisationen Cut.

Segern för sittande president Juan Manuel Santos innebär att regeringen kommer att fortsätta fredsprocessen med gerillan Farc, som motkandidaten Zuluaga gick till val på att avbryta. 

Fackföreningsrörelsen har lidit hårt under den långa konflikten och stöder därför fredsprocessen. 

– Båda kandidater i valet är högerpolitiker, men vad som är riktigt oroande är att Zuluaga har lovat att avbryta fredsförhandlingarna om han vinner. Hans parti har redan suttit i regering och det var vid deras tid vid makten som flest mord på fackligt aktiva skedde, sade Luis Alejandro Pedraza, ordförande för den fackliga centralorganisationen Cut, under ett möte med LO-TCO Biståndsnämnd efter valets första omgång.

Världsfacket Ituc rankar Colombia som världens farligaste land för fackligt aktiva och beräknar att minst 26 arbetstagare förra året mördades på grund av sitt fackliga engagemang. Enligt Cut:s egna beräkningar rör det sig om minst 86 mord.

De flesta av morden har utförts av paramilitära grupper som slåss mot Farc och 95 procent av övergreppen har inte lett till några rättsliga åtgärder.

– Freden kommer inte bara för att Farc skriver på ett avtal, även om det är ett viktigt steg i rätt riktning. Det viktiga arbetet börjar när Farc är avväpnade, sade Luis Alejandro Pedraza, som sedan många år själv lever under mordhot.

Konflikten mellan gerillan och paramilitären har under årens lopp kommit att flyta samman med rent ekonomiska intressen och båda sidor är beroende av inkomster från narkotikahandeln. För att få ett slut på konflikten tror Luis Alejandro Pedraza att landets regering måste göra något åt den stora fattigdomen och växande ojämlikheten.

– Colombia har Latinamerikas tredje högsta tillväxt, men det är också ett av de mest ojämlika länderna på kontinenten. Tre procent äger huvuddelen av resurserna och en procent äger 80 procent av jordbruksmarken. Vår viktigaste fråga är att Colombia ska utvecklas till ett mer jämlikt samhälle.

Ville Henrik-Klemens

Taggar

Demokrati Krig & fred