nyhet av Erikshjälpen

Sakir vill göra miljö och människor friska

Foto: Amanda Lindström

Sakir är tolv år gammal och har ett stort intresse: växter. För att naturen och alla växter ska må bra måste man tänka på att inte skräpa ned. Det har han lärt sig i skolan. 
– Man måste plantera träd och hålla miljön ren. Annars blir både växter och människor sjuka, säger han.

Sakir bor tillsammans med sin mamma, pappa och sina fyra äldre syskon i slumområdet Bhalswa i utkanten av Indiens huvudstad New Dehli. Varje dag efter skolan kommer han till ett av de utbildningscenter som finns i området och som stöttas av Erikshjälpen. Här träffar han sina vänner, sin lärare och lär sig mer om bland annat natur och miljö.
– Jag bryr mig om växterna! Utan träd och växter skulle det bli svårt att andas.

I slutändan måste vi visa dem med handlingar och inte bara ord

Han öppnar dörren till centrets sandiga skolgård. Gården är nästan tom, men intill en mur växer några gula blommor. För några månader sedan var hela gården full med ogräs.
– Det var så mycket ogräs att man inte kunde gå ut här. Några av växterna var giftiga, berättar Sakir.

Som miljöminister i barnparlamentet på centret, bestämde Sakir att alla elever skulle städa gården och plantera fina växter i en rabatt.
Alla barn i barnparlamentet har en ministerpost – Sakir blev vald till premiärminister men ville inte ha den positionen. Som miljöminister, förklarar han, kan han driva frågor som han verkligen brinner för.

Det är många människor som är sjuka här

I Bhalswa är både avlopp och vägar fyllda med skräp. Tillsammans med sina klasskamrater vill Sakir berätta för de vuxna att sopor hör hemma i soppåsen.
– Det är viktigt att det är rent både inuti och utanför huset. Annars kan man bli sjuk. Vi ska gå runt till alla hus och berätta för människor att de måste kasta sina sopor i soppåsen och sedan lägga soppåsen i sopbilen som kommer en gång i veckan.
Han tror att många vuxna kommer lyssna.
– Men det kommer vara några som inte lyssnar. Då vill vi samla dem till ett möte där vi informerar om sophantering. Men, i slutändan måste vi visa dem med handlingar och inte bara ord.

För framtiden är Sakirs dröm att bli läkare och öppna en mottagning i sitt kvarter. Många av dem som bor i området är sjuka och den giftiga miljön kring soptippen är en stor bakomliggande orsak.
– Det är många människor som är sjuka här och de vet kanske inte att de är sjuka. Sjukhuset är ganska långt bort och det är många som inte går dit, säger Sakir.

Amanda Lindström
praktikant hos Erikshjälpens partnerorganisation HCDI

Taggar

Klimat & miljö Utbildning