av Svenska FN-förbundet

Så blev Sverige världens sjunde lyckligaste land

Världen

FN:s World Happiness Report 2019 undersöker vilket som är världens lyckligaste land. Så här gjordes undersökningen.

I veckan kunde massmedia rapportera att Sverige av FN har utsetts till världens sjunde lyckligaste land. FN-rapporten väckte stort intresse och blev föremål för diskussion i flera stora medier som Nordegren & Epstein i Sveriges Radio och nyhetsprogrammet Aktuell i SVT.

Sverige hamnade på sjunde plats i undersökningen vilket är två placeringar högre än i förra årets rapport. Alla de nordiska länderna hamnar högt, med Finland på första plats. Däremot finns inte länder som Frankrike och Italien bland de 20 första trots bra klimat och fantastisk matkultur. Hur mäts lycka och vad gör ett land lyckligt?

Bakom World Happiness Report 2019 står United Nations Sustainable Development Solutions Network. Det är ett internationellt FN-lett nätverk av forskare, chefer i privat och ideell sektor och utvecklingsaktörer som verkar för evidensbaserad problemlösning i jakten på hållbar utveckling. Bakom rapporten står även en rad andra aktörer som Columbia-universitetet i USA, ett kanadensiskt forskningsinstitut och Ernesto Illy-stiftelsen som är knuten till kaffetillverkaren med samma namn.

World Happiness Report har utkommit vid sju tillfällen sedan 2012. Varje rapport har ett specifikt tema. Årets rapport fokuserar på lycka och samhällsgemenskap och de senaste tolv årens utveckling inom informationsteknologi, samhällsstyrning och sociala normer. FN-rapporten tar hänsyn till variabler som inkomst, socialt skyddsnät, generositet, frånvaro av korruption, tillit, förväntad livslängd och annat.

Till grund för tabellen i kapitel 2.7 ligger årliga undersökningar som görs av undersökningsföretaget Gallup. Invånare i 156 länder har under åren 2016-2018 fått ta ställning till fem positiva och fem negativa upplevelser och placera dem på en skala från 0 till 10. De positiva är vila, skratt och leende, välbefinnande, känsla av att bli respekterad och lärande eller att göra något intressant. De fem negativa upplevelser som respondenterna har graderat är stress, sorg, fysisk smärta, oro och ilska. Av resultaten skapas ett positivt och ett negativt index. Mer om den statistiska metoden finns i form av frågor och svar på rapportens hemsida.

Nyheten att Finland toppar lyckolistan för andra året i rad har spridits över hela världen, liksom att de nordiska länderna åter placerar sig högt. Flera medier i USA gör ett stort nummer av att USA faller ytterligare i listan, från 18:e till 19:e plats. Venezuela har fallit längst, till plats 108, och det konfliktplågade Sydsudan återfinns sist i listan. Benin står för den största ökningen – upp 50 placeringar.

World Happiness Report 2019 har sammanställts av de fem framstående ekonomerna John F. Helliwell, Richard Layard och Jeffrey D. Sachs.

Taggar

Bistånd & utveckling