nyhet av Amnesty International

Ryssland: Amnestyprotest i Moskva

Underskrifter har samlats in i 112 länder, som en del i Amnestys globala kampanj inför vinter-OS i Sotji och emot de starkt homofobiska lagar som införts i Ryssland. Foto: www.amnesty.se
En balettdansös i handbojor trotsade det bistra vintervädret i Moskva när Amnestyaktivister överlämnade en petition med 330 000 underskrifter med en uppmaning till president Vladimir Putin att upphäva den repressiva lagstiftningen i landet.

Underskrifterna har samlats in i 112 länder, som en del i Amnestys globala kampanj inför vinter-OS i Sotji.

År 2012 utlovade den ryska regeringen, i ett offentligt uttalande, att följa de olympiska principerna om om icke-diskriminering, jämlikhet, integrering, respekt och ömsesidig förståelse samt att främja de mänskliga rättigheterna under vinter-OS och i framtiden.

Dessa löften klingar dock falskt efter att ett antal lagar införts som gå i helt motsatt riktning. Det har varit kraftiga inskränkningar av yttrande-och mötesfriheten, hårda lagar har införts som begränsar frivilligorganisationers arbete, vilket lett till att flera har fått stänga ned sin verksamhet. Starkt homofobiska lagar har lett till öppen diskriminering av hbtqi-personer och tillslag mot organisationer som arbetar för deras rättigheter.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter